Årets jakt och fiske
4/6 Våren har helt gått som Valpens tid.
Julen 2022 Började Bilbo tappa hår men efter tips om laxolja blev det bättre.
Våren 2023 fick han en knöl på vänster bog, vi hörde med Veterinär och det visade sig bara vara en fettknöl men vi blev ändå oroliga och började fundera på en lillebror åt honom då han ändå fyllde 10 år den våren.
I december hörde jag av mig till Herrskapets kennel då jag såg att de genomfört en Parning och det var den kenneln som Bilbos pappa kom från och Bilbo har varit så otrolig snäll och fin så ville vi gärna ha en valp av hans släktlinje. Den 28 Januari föddes så den valpkullen som vi kunde få en valp ur och vi började förbereda oss.
Då Herrskapets kennel verkligen satsar på att få fram meriterade jakthundar för fågel så var Torun Brate bakom Herrskapets kennel verkligen noga med att vi kunde fylla upp kraven som Matte och Husse åt Valpen.

I början av mars åkte vi ner och tittade på valparna hemma hos Torun. Vi övernattade i Falun hos dottern som sen följde med och tittade på valparna. Väldigt fina och trevliga valpar och en jätte lugn och social tik som vi fotograferade från alla vinklar. Torun bjöd på kaffe och berättade vad hon förväntade sig av oss som hundägare till den den mest meriterade valpkullen KLM i Sverige. Vi blev godkända som ägare efter att jag berättat att jag Kände Kenth i Häggdånger och tänkte ta råd och lektioner med honom.

Den 24 mars hämtade vi hem ”Herrskapets Lind” som var namnet på vår valp. Vi åkte hemåt med honom och Cecilia i Baksätet där han även hade en bur att krypa in i.
Tyvärr uppskattade inte Bilbo till fullo sin lillebror, utan stod ut med honom var, kanske en bättre beskrivning.
Tog ganska mycket jobb med att få honom rumsren och jag tillbringade många nätter med honom ute väntande på att han skulle sätta sig. På pluskontot får sägas att han lärde sig snabbt var tomtgränsen går och höll den hyfsat med hjälp av våra nej och Bilbos ledning.
Vid 12 veckor fick han sina sprutor och vid 13 åkte vid och hälsade på Kenth utanför Härnösand. ”Linde” som vi nu kallar valpen fick mycket beröm och vi fick en hel del tips som vi kunde jobba med. Som Kenth sa ” det är inte hunden som gör fel utan ni som är otydliga”.
Vi har nu vid fyra månaders ålder en fin och glad valp som älskar att simma och fungerar hyfsat med Bilbo.
På jaktsidan tog jag med honom upp till Björnbäck där han fick söka av dikena längs skogsbilvägarna och lyckades själv hitta och stöta upp två orrhönor så det lovar gott.

Bilbo har under tiden fått följa med upp på bäverjakt och kunde både visa mig att det kom en bäver simmande i ån bredvid vägen när jag satt och spanade bort mot hyddan. Han kunde sedan även apportera bävern som låg med bara fötterna stickande upp i ån. Tyvärr vaknade bävern till när Bilbo högg tag i den varefter han släpade i land den på andra sidan ån. När jag ropade att han skulle komma över med den till min sida drog han den bara längre upp på sin sida.Fisket har blivit lidande men jag har varit ut några få stunder utan att få hem något till köket annat än några abborrar när jag letade sik.


7/1 Utterspaning
Senaste tiden har vi titta lite extra på isen vid slussen då vi efter tips såg en utter springa längs iskanten.
Ikväll under hundpromenaden så var det en mörk klump som rörde sig på isen vid slussen. Vi stannade och spande och fick det till två uttrar. Frun hade med sig telefonen och filmade uttrarna. Kanske inte den skarpaste filmen, men tillräckligt för att det helt klart går att se att det är två uttrar. Här är en skärmdump från filmen.

6/1 Varit för kallt för några utflykter ännu!
Minus tjugosju grader Celsius