Årets jakt och fiske
17/12 Senaste månaden har varit kring nollan och mulet så jag har tappat många orkar i detta eviga mörker..
Vintersäsongen är annars i full fart vad gäller pimpelfisket. Isarna här nere vid kusten är obefintliga eller luriga så det har blivit att åka in till Björna eller mot Trehörningsjö. Har fått lite abborre några rödingar med 8,3hg i topp och idag några öringar med topp på 2,8hg annars bara smått.
Varit upp till Björnbäck utan något skjutet. Bilbo hittade däremot en skadsjuten utmärglad tjäderhöna.
Lite fiskebilder: en från det normala vädret och en från då himlen var blå en liten stund11/11 Tittat till båten efter stormarna.
Fiskat i Nätra men vattenståndet var högre än under vårfloden.
En tur till Kravvattenet och Västersjön utan napp.
En tur upp till Björnbäck där jag i alla fall fick lyfta bössan efter tjäder och två ripor. vid båda tillfällen bedömde jag hållet var för långt. I samma område som riporna hittade jag också ett gömsle och funderar på om det kan vara en spelplats som de byggt den vid.
Tre varv ner och tittat efter älgkalvar. Först gången hade jag en tjur som passerade på 200m. En timme senare kom älghunden i spåren och de fortsatte jakten utanför marken. Andra tillfället gick Bilbo och jag med drillingen medan Stefan gick med valpen. Då fick vi i alla fall med oss lite trattkantareller hem. I går blev det spännande med Stefans äldre hund som hade ståndskall ett par timmar på Utviksnäset. Jag hade Bilbo med på passet och han stod med totalt fokus bort mot ståndet. Efter ett skott kom de sakta upp mot oss men vek på 100m. Skymtade antagligen hunden(?) bakom granarna när de var som närmast. Efter de lämnat området så kallades Bilbo och jag för att göra ett eftersök. Hittade inget blod eller hår på skottplatsen men många språngspår. Så Bilbo drog iväg med mig över stock och sten uppför berget och vi kom till slut fram där jag stått på pass, 600m fågelvägen. Vi hittade inget blod längs med spåret och när jag jämförde hur vi gått med hur älghunden gått var det i stort sätt överlappande. För säkerhets skull gjorde vi ett omtag då hundföraren tyckte att han sett ko med en kalv mellan skott platsen och mitt pass och det var skjutet på en av två kalvar. Vårat omtag blev i stort samma spår, med några smärre avstickare. Hundföraren drog i alla fall iväg 2km för att få tag i hunden och kom då på ekipaget där kon fortfarande hade två kalvar, varvid han sköt den ena som han tyckte verkade lite trögare än den andra. Vi hittade inget mer skotthål än hans i kalven. Skönt att vi fick omkull en kalv och att vi inte har en skadskjuten kvar på i skogen.
Lite bilder från senaste dagarna.25/10 Mycket jakt i helgen!
I fredags var Magnus, Albin, Bilbo och jag in till Björnbäck och letade fågel. Var -8C, en dryg decimeter snö på vägen och ca 3dm på myrarna. Tunggått, men upplega, så jag hoppades vi skulle få se någon fågel i topp, vilket vi inte gjorde. Magnus lyckades skrämma upp en tjäder, annars var det bara spår av fågel, hare, räv och framförallt älg vi såg. Var kul att se hur Albin, en nio månaders labrador, följde Bilbo i spåret när han sökte ut.
Lördagen var det älgjakt med några av gubbarna som passare så gick Bilbo och jag av Utviksnäset. Tyvärr lyckades vi inte hitta någon kalv, en ensam ko skådades och så stötte Bilbo några rådjur, annars var allt lugnt.
Söndag morgon och jag åkte upp till Hamtpjärn för morgonpromenaden. På väg hem så kommer det ko och kalv längs med Rapsvägen, korsar Hamptjärnsvägen och fortsätter ut på fälten. Bilbo skäller för fullt i bilen så vi går ut och spanar lite. Fortsätter för att plocka in sista minkfällan då det nu börjar bli kallt och jag vill inte att den fryser fast. Då satt årets första och enda mink i fällan, kul att se att den ändå fungerat även om den inte fångat något tidigare.
Bild på kon och kalven samt från Björnbäck19/10 Älgjakt i helgen!
Anders W frågade om jag ville gå med Bilbo under helgens älgjakt, vi tackade naturligtvis ja :o) Lördag förmiddag small det två skott när jag precis ropat att jag släpper Bilbo. Det var Jerry som skjutit en vuxen, så då var det bara en vuxen kvar på licensen. Bilbo och jag gick ner mot PA's för att sedan fortsätta bort mot Degermyra. Vi såg en del legor men inget som verkade färskt. Uppe på berget så hörde jag av AW att Stig skjutit en tjur som Stefans hund kommit med och att vi nu bara hade kalv kvar. Såg inget speciellt innan jag var framme vid Degermyra då vi bröt jakten. Efter att ha fått in älgarna till slakteriet samt flått och hängt upp dem försökte vi med en kalvjakt på Utviksnäset. Bilbo och jag startade borta vid Nordvikskolan och gick av dungen innan körplan. Vi lyckades där stöta ut ko och kalv så att Fredrik kunde skjuta kalven. Bilbo och jag fortsatte sedan söderut på andra sidan vägen mellan den och E4:an. När vi var nästan framme hos Peter så small det. Peter hade skjutit på en kalv som lagt sig bakom en gran. Han skulle gå fram och kontrollera att den låg. När han kom fram stod kalven upp och Bilbo stode för den. Sen vart det fullt sken nerför backen ett par hundra meter med Bilbo vrålande i hälarna på kalven. Bilbo stannde ett par hundra meter bort och rörde sig lite fram och åter där enligt GPS:en innan han stolt kom tillbaka. Jag ropade på radion att jag trodde älgen låg och skulle kontrollera platsen där Bilbo röjt runt. Om den inte låg där skulle jag hämta spårselen och spåra. Bilbo och jag gick direkt, utan att kliva i spåret, ner till vägen och följde den till platsen han lämnat. Väl där stod jag och spanade runt och kunde till slut se något grått ca 20m från vägen inne i slyt. Efter ett tag kunde jag även urskilja ett par öron som rörde sig och på det sättet se hur kalven låg. Band fast Bilbo och sköt ett fångstskott uppifrån vägen, trots sly och kvistar, då jag var orolig för att den skulle fly vidare om jag gick ner mot den. I skottet sprattlade kalven till, innan den la sig till ro och jag kunde släppa Bilbo. Bilbo rusade ner och började sedan lugga kalven. Jag ropade på radion att kalven låg och inom fem minuter var vi fem peroner runt kalven. Var relativt lätt att dra ut älgen eftersom den låg så pass nära en väg. En otrolig dag med två vuxna och två kalvar varav båda kalvarna var stötta på passkyttar av Bilbo :o)
Söndagen var det varning för snöoväder och vi hade puder på backen och luften samt en styv kuling från Nordväst. Varken jag eller Stefan lyckades få fram någon kalv i pass. Eftermiddagen jagade Bilbo och jag av Björkudden och Stefan tog Nordviksnäset utan något resultat. Kalle hade en kalv som passerade honom innan jakten börjat men det var den enda kalv som sågs under söndagen.
Bild på Stigs tjur och Bilbos kalv

Bild från lördag respektive söndagens jakt14/10 Heldag på skjutbanan.
Tog med mig kronfografen och åkte till skjutbanan för att se om drillingen höll klass 1 med oryx samt skjuta ny laddning med 458:an och kolla 7-08:an.
Drillingen höll lätt klass 1 med fart strax över 790m/s vilket var klart mer än jag hoppts på.
458:an laddad med N201 snittade på 664m/s med ca 55mm spridning på 80m vilket är helt ok för den älgjakt m.m. 7-08:an slog mellan 780-820 och spred klart over 50mm vilket inte duger. Så där slog jag ur kulorna och laddade om och fick ner träffbilden till 30mm vilket jag får vara nöjd med.
Från dagens utflykt


13/10 Ytterligare en bom :(
Sköt in drillingen i går med 156gr Oryx då jag tänkte att den skulle hålla i hop bättre än 160gr Hornady som varit den tidigare standard kulan för drillingen. Åkte upp till Björnbäck idag via avfarten till Pullsjöarna innan Myckelgensjön. När jag kom ner på myren så var det full fart på orrarna men tyvärr kunde jag inte se dem fast jag hade kikaren med mig.
Så vi tog myren norrut men hade lite fågelkontakter. Bilbo stod på andra sidan diket på väg från PS-tjärnarna men då det såg omöjligt ut för mig att komma fram utan att skrämma fågeln så ropade jag "JA" och han stötte upp en orre som mycket riktigt flög in i skogen bort från oss. Skrämde ytterligare någon enstaka fågel innan jag lyckades bomma en orre. När jag bröt bössan såg jag att jag skjutit första skottet med kula och inte med hagel :o(
Annars var det en vettig väg in till den delen av marken, men otroligt blött överallt kring myrar och bäckar.
Var även upp till Svarttjärn förra lördagen med Atle och några ungdomar men lyckades bara lura upp en borre.
Bild på några som uppskattade blötan28/9 En tur upp till Björnbäck i höstdimman. Missade ett självklart läge på en orre som Bilbo skrämt ut. Den slog sig ner i en tall en bit bort i dimman och utan avståndsmätare så gissade jag på strax under 150m. Höll precis ovanför ryggen då drillingen är inskjuten mitt i på 80m. Orren seglade lugnt iväg efter skottet, när jag stegade upp avståndet var det knappt 90m. Så skottet gick troligen precis över ryggen :-( Hittade inga dun eller fjädrar och Bilbo sökte bra i större cirklar utan att hitta den. Till slut drog han iväg och jag hörde hur hans skrämde upp några av orranrna igen. Annars såg jag järpe, morkulla, gräsand, duva(skogs) och lavskrika utan att någon fick följa med hem. Däremot fick Bilbo med sig en hälta höger fram..
Gårdagen gjorde jag ett försök efter havsöring på Svartlandsudden utan resultat.

Från dagens utflykt16/9 Septembers älgjakt avklarad!
Det var den roligaste älgjakten på många år. Delvis för att jag fick skjuta en hyfsad älgtjur, på passet som jag sett ut åt mig. På premiärmorgonen så stod det plötsligt en älgtjur, +100m bort på hygget, och tittade på mig. Jag lyfte försiktigt bössa och skjutkäpp där jag satt på ryggsäcken. Siktade mitt i bogen på den och den stod kvar, så då small det. Den rasade ihop i skottet men försökte komma upp igen så jag stod upp och var beredd om det träffat i ett taggutskott och den skulle försöka ta sig iväg. Den verkade ligga kvar så efter en minut ropade jag på radion att jag skjutit och gick fram mot älgen med bössan beredd. Väl framme satte jag ett fångstskott i halsen då den fortfarande försökte komma upp.
Fick hjälp av Anders W med uttagning då han satt på grannpasset och ropade om jag behövde hjälp när jag precis öppnat den och funderade på hur jag skulle gå vidare. Så jag mottog då tacksamt hans hjälp :o)
Innan vi åkte hem så lät jag Bilbo, med pejlhalsband, springa och kolla vad som hänt. Han sprang till skottplatsen (1,5km bort) i mina spår och blev stående där ett par minuter innan hann vände åter. Det visade sig senare att han passat på att äta av räntan när han hittade den, så midnatt och klockan tre behövde han gå ut och tömma sig :-(
Beroende på hundmagen vågade jag inte lämna honom i bilen dagen efter utan han fick följa med på passet. Väl på pass så var nosen aktivt vädrande hela tiden, för att kolla allt runt oss.
Måndagen var lugn men igår avslutade vi med kalvjakt där Bilbo och jag gick av näset. Det hela avslutades med att älghunden fått upp en tjur, eller flera, när Bilbo och jag var mitt inne i myr/sumpskog. Jag hörde hur älgen kom emot oss och ropade på Bilbo. Hörde hur älgen vände och sedan kom älgjturen i full fart förbi mig på knappt tio meter med Bilbo i hasorna, strax efter kom älghunden. När den passerat kom Bilbo tillbaka och tittade frågande på mig. Så jag sa "gå och ta den då!" varvid han stack iväg som blixt. Han följde den lite drygt 200m innan han kom tillbaka och vi lämnade såten, glada, nöjda och duktiga. Bilbo hade gjort perfekt hundjobb som stötande då han hållit kontakt med mig, visat att han ville följa och inte förföljt för länge m.a.o. perfekt.
Förra Lördagen tog Janne och jag en tur med segelbåten för att se om vi kunde lura upp lite fisk.
Tyvärr hade vi motvind åt båda håll och så segling blev lite trist, speciellt eftersom vinden dog helt på hemvägen. fisket var inte heller speciellt lysande med enbart en tappad fisk (Janne). Var ändå nöjd med vår utflykt. Det är sällan vi kommer oss för att komma iväg tillsammans, men nästa sommar siktar vi mot en Norgevecka igen.
Lite bilder från jakten, Först på älgen sedan på den duktiga passhunden och den stötande älghund (nerdyad)


Så två bilder från Tärnättholmarna
31/8 Äntligen lite jakt efter en Jorvecka med SSRS. Var i och för sig upp den 21/8 och gick runt marken för att se om jag kunde hitta någon fågel. Hörde en del kackel och såg ett kanadagås par men inget skjutet.
Så idag återvände jag för att se om jag även kunde panga någon fågel. Provade att gå bort mot stor-/små- Kattajärven utan att hitta något annat än rester av en skjuten tjädertupp.
Gick ner mot Stor-öringsjön för att se om det fanns lite alsnår för järpe, vilket saknades, medan jag spanade efter någon fågel i sjön lyckades Bilbo skrämma fram en gräsand som jag kunde skjuta. Efter det orkade jag bara gå bort till Pullsjön och titta på några lommar och en svan innan hemfärd.


20/8 Inte blivit mycket fiske i sommar men en hel del båt, både med segelbåten och med SSRS .
Fisket jag ändå varit ut på var efter havsöring, utan att få upp någon, Nätraälven (abborre och gädda). Några turer till Gottne och Björna med småfisk som resultat. Fick faktiskt ett Björnmöte när jag var upp i Björna. Hona med två ungars om korsade en grusväg jag körde på.18/5 På torsdag får jag upp segelbåten ..pepppar peppar...
Det har tagit mycket google och telefon för att få tag i någon som kunde åta sig det hela för en vettig penning. Gjorde först ett försök att själv segla upp den men kom inte längre än till Grisslehamn, med hjälp av SSRS. Där måste båten lyftas för att fixa rodret och jag bestämde mig för att då kunde den lika gjärna få åka släp/flak därifrån upp til Näske.
Idag blev det i alla fall beök på jaktmarken för första gången sedan toppjakten. Vägarna var fortfarande snöiga och mjuka fast bäversäsongen redan är slut.
Bild från seglingen och från dagens tripp.

17/4 Onsdagens dopp var det mest sensationella som hänt senaste tiden. Var med Atle och Kalle på återbesök på Avafjärden där jag också varit på lördagen (3borrar+3mört). På väg ut till fiskegrundet så gick Kalle med spark genom isen. Det var när vi passerade en udde (+~20m ut), tur nog bottnade han. Atle stannade för att hjälpa till och gick även han igenom så fort han lämnade sparken. Atle kunde ta sig upp själv men Kalle fastnade med stövlarna i botten och hade svårt att komma upp. Så jag använde Bilbos koppel+sele för att hjälpa honom upp. Isen var så pass rutten att när jag först försökte dra loss/upp honom gick även jag igenom. Då jag hade flytoverall så var det inga problem men jag fick försöka hitta fast is åt ett annat håll för att få upp honom. Väl uppe på isen och med sparkarna tillbaka på fast is så återvände vi hemåt, en av årets kortaste fisketurer. Annars har jag varit i Sund och Nätraälven ett par gånger med bara en ~4hg "besa" för besväret, trots att tibasten blommat.
Bild från årets första dopp för oss alla tre


29/3 I Valmtjärn inget napp Åvika: behöll 5st. abborrar 1370g, Sund:Kastspö=0, Västersjön en tappad.
Och så köpte jag en båt igår :o)


21/3 Hunnit med en del denna veckan.
Provade V-max:en på 300meters banan utanför Bjästa, 100m mitt i och säkert 5cm spridning då jag inte klarade av liggande skytte. 200m ca 8cm lågt och 3cm spridning då jag kunde ligga bakom vallen och se genom siktet. 300m ca 34cm lågt och 12 cm spridning. Då det blåste (från vänster) och träffbildens sidoläge flyttades så ska den nog testskjutas igen på 80m från bänk för att få till en mer kontrollerad beräkning av kulbanan.
Har under veckan fiskat i Åfjärden (några fina borrar), Sund (spigg:(), Kravattnet (två öringar 5,5hg&7,5hg), Yttergundsjö (några borrar) och ska idag iväg på återbesök till Valmtjärnen med Atle och Michael :o)
Bild från Kravattnet och måltavlan 300m (V-Max 65 grain)14/3 Senaste månaden har det blivit en hel del fiske och lite skytte.
Varit till Åfjärden ett antal gånger utan annat resultat än några borrar och mörtar, samma gäller för Rännarsjön och Valmsjön. Fick i alla fall en del fina Abborrar när jag var med Janne till Åvika i skitväder och tappade en öring (mindre?) i Kravvattnet.
I dag var jag med Atle upp till Svarttjärn och lyckades få årets första prickiga fisk, en röding på lite drygt 1,2kg :-)
Provade V-Max 65gr som jag köpte på "Rea" i Umeå och de spred drygt 5cm på 80m i första försöket. Efter lite funderingar så minskade jag COL med en dryg mm. Vid nya försöket var sämsta träffbilden 15mm och farten med 30gr Viht-135 1002m/s på ca 20m. Testade även 31gr dom höll ihop bättre (missat av kronografen) så det kommer bli årets bäverladdning.
Bilder från fisket i Åvika och på dagens Röding14/2 Vintern fortsätter att flukturera. Var i Västersjön och fiskade på en sjö fylld med stöp/slask ovanpå isen (årskort, ingen fisk).
Varit till Åviken och Åfjärden (årskort) med ringa resultat men med bättre isar. Annars har det blivit en del utflykter med skidor.
Bilder från de senaste veckorna
24/1 Andra varvet upp till Björnbäck gick bättre. Förra fredagen så försvann Bilbo en dryg kilometer bort och sprang omkring där en stund innan han stod still enligt GPS'en. Misstänkte att han helt tappade vittringen på mig och sprang dit vi var gången innan och letade mig. När jag väl kom fram till honom satt han under en tall och väntade på mig. Inga andra djur i/vid hans spår när jag kollade utan bara långa ensamma språngspår till han stannade under tallen.
Idag tog vi oss upp till Pulltjärn i det fina (vår)vädret där vi stannade och fikade innan vi tog myrarna tillbaka. Såg en del orre och järpe i luften samt spår efter ripa, räv, tjäder och RÅDJUR.
Efter vi passerat bäcken tyckte jag att det var en svart fågel som lyfte i en sluttning en bit bort. Stannade och tog ner bössan från axeln samtidigt som Bilbo fick vittring och drog uppför backen åt det hållet. Strax därefter kommer en tjädertupp glidande som jag lyckas fälla med drillingen. Bilbo kommer efter och jag skickar honom efter tjädern sam han hittar och håller fast. Han ger den ett par omruskningar när den rör på sig och är vid den tills jag fått av mig skidorna och tagit mig ner till dom. Vi var båda stolta och glada efter dagens äventyr och Bilbo har varit helt utslagen ända sedan från vi kom fram till bilen.
Har även varit ner till Köpmanholmen och fiskat (abborre+sik) och där snackat med en som jagar i grannområdet till Björnbäck.
Bild från dagens fika i (vår)sol och på tjädern10/1 Provat Hamptjärn och Svarttjärn utan större framgång.
Så igår var jag åter till Åfjärden och drog några abborrar. Tog med mig hem några stycken (4st=9,3hg) för att prova på att fjälla dem istället för filéa. Lagade till dem idag och det var lika jobbigt att fjälla abborre som jag mindes och de missade fjällen lika stora och stenhårda som jag mindes. Tyvärr blev smaken bra så jag kanske måste ge rätten ett par till försök.
Stekpanna med panerade och stekta borrar som gjort en extra tur i ugnen.1/1 Årets första fisketur gick till Åfjärden. En hel del fina abborrar, tre plusgrader och sol bakom molnen :-)
Gårdagens fiske gav en borre.
Hyfsade borrar som var upp och vände