Årets jakt och fiske




28/12 Kallt, snö och julhelgen har hållit mig inomhus sista tiden. Var ute en kort stund idag för att testa om det kunde nappa något skoj utanför Gådeån. Solen var framme men kom inte speciellt högt upp på himlen innan den dalade ner igen.
Hade fått tips om att det kunde vara värt ett försök, tyvärr var det bara spigg som höll sig framme. Så fort betet nådde botten så började det smårycka i linan. De var så pass framfusiga att det ofta var två som kom upp, en som tagit respektive maggot. De är så små att de inte sitter fast på kroken utan har bara gapat över maggoten och släpper inte förrän de är uppe i luften.

En bild som visar hur högt solen stod vid tolvtiden idag den 28/12 och en bild på två spigg som huggit på varsin maggot



14/12 Lucianappet, klubbmästerskap i pimpel hölls idag på Västersjön i Öje. Vackert väder med sol och ca -5 C. Fick en liten abborre på 45g med vilket jag slapp gå fisklös från sjön. Det var också det enda nappet jag kände under hela dagen. Tyvärr var jag inte ensam om att ha svårt att få fisk idag och det var några (2 av 15?) som inte fick någon fisk alls. Vinnaren fick lite drygt 700g jämfört med +6kg i fjol.
Har den senaste tiden försökt med lite pimpelfiske på tjärnarna utan annat resultat än några små abborrar. Bytt till en tunnare lina och satt på en liten röd boj med fjäder längst ut på toppen av spöt för att kunna se nappen bättre. Var inte riktigt nöjd med den idag då den fylldes med is.
Bild från dagens tävling på Västersjön



3/12 Gådeån stängd sedan den 28/11. Hade ingen aningen om det innan Patrik på fiskebiten berättade det när jag frågade om vinter fisket i Gådeån :O Så det har blivit spinn i Byviken och pimpel på Häggsjön. Byviken utan napp och på Häggsjön några småabborrar. Isen var 5-10cm kärnis, tillräckligt tjock för att det skulle kännas säkert men tillräckligt tunn för sprickor skulle bildas kring borrhålet.
Slänger in en bild på stjärnisen från Björna, har aldrig sett ett sådant ismönster.


30/11 Varit i Björna i helgen och provat isarna med Janne. Lördagen vacker med rimfrost men inte så lyckad, grillkolen ville inte tändas enligt påsen utan behövde hjälp av näver och inte ett enda napp under hela dagen. Söndagen fungerade grillen och fisket bättre. Fick sju öringar behöll 5st som var mellan 29 och 35cm. som avslutning provade jag attt sitta lite med lilla balanspirken och ser plötsligt hur en fisk kommer simmande under isen. Provar att dra upp pirken så att den är kanske 2dm under isen och fisken som visar sig vara en röding hugger och sitter fast. Underbart vacker och den blir dessutom dagens största fisk med ca 39cm och ett drygt halvkilo.
En bild på den fina rödingen som matchar den rosa grillhinken samt en bild från då vi bröt fisket i går.



27/11 Vackert men kallt och ingen fisk, vilket kan berott på kalla tår och få kast.
Kall och vacker morgon med mycket frost på backen, kalla tår och is i spöringarna.




26/11 Två dagar (24:e+25:e) utan att ha ett ordentligt napp. Var och pratade med Patrik i går och fick lite tips, så idag tappade jag två, fick en och hade ett hugg. Den första satt på i kanske 10s. m.a.o. tillräckligt länge för att jag skulle ta in löslina och börja fundera på drillningsmetod, innan den släppte. Den andra som jag tappade fick jag in så pass att den var uppe i ytan och snurrade innan den släppte. Tror ingen av dem var någon jätte.
Förutom ett hugg precis när jag slutat veva in lina så nappade de andra när jag långsamt släppte ut lina i forsen. Både igår och idag hade jag vadarstövlar då det inte går att fiska av övre delen av ån utan att kliva ut i ån nu när den är svämmad. Trodde att den jag faktiskt fick upp skulle vara betydligt större än den var i verkligheten (34-35cm). Den stångade emot riktigt bra och utnyttjade forsen för att hålla spöt ordentligt böjt, men så var den blank och fin också. Den och en av de tappade högg på tubfluga, den andra tappade och nappet, högg på flugan på foto från den 23/11, både med sjunktafs och 0,28 fc. Var dessutom så kallt idag att det blev rimfrost på spöt och holkarna frös ihop, ändå hade jag inga problem med frusna spööglor?
Dagens fisk blank och fin men strax under minimimåttet 35cm.




23/11 + ½ grad och jag slapp isbildning men kastade bort den nyköpta tubflugan på femte kastet. Provade den kvarvarande utan någon känning. På vägen tillbaka bytte jag till en fluga bunden på dubbelkrok, ej förtyngd, och det blev mycket lättare att kasta. Vid bommen mötte Leif upp och provade min utstyrsel, han kommenterade att den var lite viftig och gav lite råd om fisket. Jag följde råden när han försvann uppströms med sitt spö och fick ett hyfsat hugg i slutet av "kanalen" innan kurvan.
Dagens fisk och flugan som den högg på.



22/11 Första fisken med nya rullen blev.... en gädda! En ca 2dm lång gädda högg på tubflugan vid metstället innan kurvan. Först ett distinkt hugg och senare så satt det fast en gädda när jag lyfte upp linan. Knallade sedan upp till telefonstolpen och vände.
Hade inte lika mycket problem med isbildning i spööglorna idag som igår. Tror det delvis berodde på att jag smorde linan igår efter att ha provkastat nya linan på gräsmattan UTAN is i spööglorna. Tillbaka vid första selet ovan bommen så högg en öring precis i skarven mellan bakvatten och fors, när jag tog in linan. Vart tyvärr inte mycket fight utan den var mest att hala in även om den var +40cm kan vara att jag har lite hybris sen 2,3kg nappet eller att den var delvis färgad
Avslutade med att sätta den fungerande tubflugan, den med koppartub, i ett av träden på andra sidan ån där jag fick gäddan. I samma gren som det hängde ett flöte med tackel.
Den första fisken med nya rullen och en bild på öringen och rullen. och sist en bild på platsen där tubflugan hänger kvar.


och sist en bild på platsen där tubflugan hänger kvar.



20/11 Sista fisken med wobbler för i år (kanske). Fick en brun vid telefonstolpen på knappt 35cm och en blank på 61cm (2,3kg) vid grillplatsen. Det var det häftigaste jag varit med om på länge då den stack nedström med ganska mycket lina och det kändes som jag inte hade en chans. Klok av erfarenheten vid Bergeforsen så brydde jag mig inte om att ställa om slirbromsen utan den fick ta lina och så var det bara och hoppas att den inte skulle fastna i något rat i ån. Så småningom kom den in men utan håv tänkte jag att det här blir den häftigaste jag tappat i år men fick in den till stranden och fick händerna under och hävde upp den på land. Fungerar hyfsat när man har handskar som inte blir lika hala som bara händer. Då jag nu fått öring i stort sett varje dag jag gått med spöt, så har jag bestämt mig för att försöka göra en ordentlig satsning på att ta en på fluga. Så åkte förbi Fiskebiten och köpte ny rulle, lina, tafs m.m då de ändå hade rea :o)
Bild på dagens öring i olika vinklar, kan inte få nog av den :o)



19/11 Har fått många förslag på vad som kan ha orsakat hålet i öringen nedan. De flesta har haft med skytte att göra... Det som jag tyvärr tycker låter troligast är Anders S. förslag på furunkulos :(
Gårdagens tur längs ån gav inget napp men fick två napp idag och en fisk. Antagligen den Leif känt på samma ställe ca 15min tidigare.

Bild på dagens öring ca. 38cm och Fågeltornet vid mynningen av ån.



17/11 Ett napp och en fisk vid hålet. Kändes riktig fin och vikten låg nog kring kilot, när jag drillade den såg jag en svart markering på sidan. Det var ett stort hål i öringen! Vete sjutton vad som orsakat det, funderade på om det kan ha varit ett nejonöga?

Bild på öringen ca 45cm.



16/11 Tre napp på strömwobblern och lillöringen med fluga efter. En liten brunöring på s.w. och två tappade på gäddwobbler, varav den ena vid strandkanten 0,5-1,0kg.

Bild på dagens fisk i vattnet och på land.



15/11 Tog en tur ner till Gådeån nu på morgonen, vattnet har sjunkit undan och det är nu bara att betrakta som högvatten och inte toppen på en vårflod som det varit tidigare. Fick tre napp = fiskar i "Böjen" med lite mellanrum. En "brun" på ca 37cm som satt ordentligt kroka främre trekroken på "strömwobblern". En betydligt piggare blank på lite drygt 30cm som gjorde flera saltomortaler innan den kom in. där satt krokarna mer på utsidan av käften och var därför lättare att lossa. Efter några tomkast knallade jag upp till telefonstolpen och vände. Träffade tre andra fiskare under promenaden, varav en fick en liten blank. På återvägen högg en större fisk i Böjen som visade sig vara en blank på 41-42cm som fick följa med hem.

Bild på den brune, den lille och den store som var snälla nog att följa med upp idag, men det var bara den store som fick följa med hem ;)



14/11 Har under veckan tappat flera napp i Gådeån :( Så idag tänkte jag passa på att pimpla i i Iggen och få lite öring och Abborre. Parkerade nere vid vägen och när jag kom upp så var bara delar av sjön islagd. Knallade ut på udden med vindskyddet och tänkte prova på i den skyddade viken. Väl framme känner jag hur tunn isen är den knakar bara jag trycker ner borren en bit ut från land. Försöker hitta någon plats där jag kan ta mig ut på isen men den är på tok för tunn överallt så det är bara att knalla ner till vägen igen där jag ställt bilen.
Åker upp och kollar Långtjärn samma visa, delvis öppen och inte en chans att komma ut på isen fortsätter till Fäbosjön som känns lite bättre kommer ut på grundområdet till vänster från stugan men det knakar! Borrar ett hål bara någon meter ut och när jag sätter mig ner på ryggsäcken för att fixa med utrustningen så börjar det välla vatten genom hålet ut på isen. När jag försöker ställa mig upp från ryggsäcken ger sig isen och det är bara plocka reda på grejorna och hasa sig tillbaka upp på land.
Knallar upp till Fäbosjön som jag fiskade från förra fredagen och där har isen tunnats från förra gången. Strandisen är genomskinlig och skör, dessutom ser jag att isen mörknat ovanför kallkällan i sjön. Bara packa ihop och åka hem och torka skor och byxor.


Bild från Iggen och från mitt försök på fällbotjärn



11/11 Tappade fyra hugg igår varav två kändes riktigt stora :( Så idag hade jag bytt krokar till mindre och vassare så att de skull kunna tränga in bättre. Fick bara ett napp idag men den fisken fick jag också upp. Det säger ju inte så mycket om det är bättre med små vassa än stora vassa men jag tänker fortsätta ett tag till med de nya krokarna.
Såg även att Patrik från Fiskebiten var ute och fiskade mitt på blanka vardagen...

Bild på Patrik som flugfiskar i stället för att jobba i sin butik



9/11 Gådeån igen. Åkte ner för att prova några kast idag då det fortfarande är högvatten. Behövde inte vara ensam då Patrik från Fiskebiten med följe var där och fiskade. Patrik med fluga och barna med kastspön. Lyckades få i land två öringar på ca.35 cm varav den ena (färgade) åkte tillbaka i ån och den andra fick sällskap hem av en gädda. Alla tre kom upp strax nedströms ån men största nappet hade jag vid bommen.
Bild på öringen som fick åka tillbaka.



8/11 Idag blev det rävjakt med Vinnaren av småviltsjakt från i somras MarcusT hade ordnat med jakten och haft Vinnaren med föräldrar övernattande hos sin familj, så att de skulle vara redo för att ge sig ut tidigt på morgonen. Familjen hade med sig tre hundar varav Torres (vuxna stövaren) var den som skulle se till att det blev rävjakt med drevskall ekande mellan bergen.
David och undertecknad hämtade upp Marcus och packning/förtäring vid åtta och vi åkte sedan till jaktmarken som ställts till förfogande för dagen jakt. Vi hade otrolig tur med vädret då det var några enstaka minusgrader och lite nysnö/spårsnö som dessutom gjorde att det inte var så skarpt för tassar i skogen.
Torres släppte ut och försvann upp mot berget och det var bara GPS-pejlen som talande om var hunden var. Så medan hunden letade slog vi andra oss ner och fikade pratade och tittade på de två kvarvarande hundarna, en stövarvalp och en Tysk jaktterrier. Ungefär samtidigt som Hunden position på GPS’en blev till ett streck så hörde vi skall långt bort i fjärran. Så vi delade upp oss för att söka pass, och jag promenerade upp på en gammal körväg som gick i riktning mot drevet. Efter sökt ett bra pass utan att bli nöjd så mötte jag räven på körvägen där den kom i försiktigt trav med uppmärksamheten riktad mer bakåt än framåt. Gjorde det klassiska felet att hålla för högt på ett mötande vilt och satte första skottet i bakdel /rygg vilket ledde till att den föll och högg mot svansen varvid jag avlivade den med ett extra skott.
Jag var då ca 50m från vår grillplats varför Vendela och Marcus barn hann dit samtidigt med stövaren. Efter allmän beundran så blev det mer fika, lunch och ytterligare två upptag som försvann i fjärran innan vi nöjda gav oss för dagen.
Jag ber att få tacka Vinnaren och Marcus för att ha velat dela dagens jakt med mig.

Bilder från dagens vinnarjakt, först samling vid den nyskjutna räven, utfodring med pyttipanna till alla behövande, Vinnaren grillar marshmallows, och slutligen en bild för att ge dagens vinterstämning en bild på rastning av Bilbo.




7/11 Var till Hamre idag och testade att gå på nattgammal is. Hade en del napp i börja på knappt metern djupt vatten där jag tapapde fisken. Ingen större utan tvärt om en mindre, dryg decimeter, och två kring 3hg varav den ene var en AB rödidng. Det var väldigt tunn is så jag såg mormyskan genom isen hela vägen ner till botten. Fisken var däremot svår att se innan den var nästan ända uppe vied isen då botten var mycket mörk. Fick sällskap en stund av en som var ute på vinter promenad och samtidigt kollade isarna. Lyckades så småningom locka upp en ABröding med hjälp av en liten myrmormyska.

Själporträtt på tunn is med mormyskan på andra sidan en otäckt tunn is



6/11 Misstanken om att det var en färgad/brun öring som nappade igår ökar då jag fick en utlekt öring på samma ställe idag (ca. 35cm) + en tappad på samma ställe, fortfarande med gårdagens rigg.

5/11 Lyckades äntligen få fisk i Gådeån. Den första snön föll igår då jag provade Notsand, Gådeån och Byviken med endast ett påslag i Gådeån som hade vårflodshögt vattenflöde. Så idag när solen åter kom fram provade jag Gådeån med en "färgad strömwobbler" tror jag Patrik kallade den. Satte en liten fluga ett par dm. ovanför wobblern för extra attraktion. Började med trassel så jag hamnade långt nedström om bommen via ett botten napp. När jag fixat trassel och botten napp blev det några kast där gäddan stod i somras. Nu fick jag ett hug utei strömmen som följde med in och rullade i ytan flera gånger. Trots det är jag ändå osäker på vilken fisk det var då den inte vilje följa med upp, men jag tror det var en "svart"öring på ½-1kg. Borta vid öring hålet fick jag ett påslag och inget mer men borta vid telefonstolpen högg en öring på ordentligt när jag höll på med istrassel. Det var ca 5 minus grader i dag så det frös hela tiden i öglorna. Så jag var tvungen att dra in öringen för hand och linan lyckades naturligtvis fastna i ett av träden som står längs ån. När jag lutade mig ut lyckades jag dessutom knäcka en av de ruttna grenarna och det var bara ren tur att jag inte föll ner i ån. Lyckades till slut bärga in öringen som inte höll minimi måttet på 35cm men utan snarare knappt 30cm men blank och fin.

Bevis på att jag lyckades bärga en öring ur ån



17/10 Nytt försök med Hamptjärn, denna gången så körde jag inte sönder oljetråget utan tog mig hela vägen ner till vändplan. Väl framma vid tjärnen så var det en knipa som flög runt och kom inom skotthåll. Så nu har Bilbo klarat sin första apport och är en fungerande apportör, även om det tog en stund för honom att fatta att han skulle ge sig ut. Det var tillräckligt kallt idag för att vattenpussarna skulle ha en ishinna, då är det skönt att själv slippa simma efter fåglarna. Så efter att ha visat att han faktiskt klarade av att apportera, och tagit emot godis och beröm, så var det turbo fart på honom. Vi knallade över berget mot Djuptjärn/Mörttjärn och stannde för att locka järpe flera gånger. Knipan från Hamptjärn blev ändå den enda fågelkontakten vi hade under dagen. Däremot stötte vi på Stig med son som var ute och kollade inför skotersäsongen.

Bild från dagens äventyr och en extra bild bara för att visa att Bilbo även kunde apportera knipan uppe på land



16/10 Haft en lång förkylning med lite fiske och jakt. Kom i alla fall ut en på en helgs fiske med Janne då vi försökte få stor abborre i Häggsjön. Fint väder och det fungerade bra med kanoten. Janne fick en abborre på 8hg och jag fick två gäddor kring kilot och tappade en abbore i samma storlek. Vi försökte framför allt med jiggar men gick över till mete/pimpel då det var det som abborren tog på.
Oktoberjakten på älg gick över förväntan då vi fyllde kvoten med extra kalv redan första helgen. AndersW fick skjuta en riktigt hyfsad tjur på lördagmorgonen med Linus på passet. Sjäv var den enda levande älgen jag såg under jakten, en som stod bredvidvägen när jag åkte till Rystrand på söndagmorgonen. Annars tror jag alla i laget hade älg på passet under helgen. Tänkte på att åka upp och försöka lite fågeljakt med Assar på tisdagen men slog sönder oljetråget på vägen till Hamptjärn :( Fick bärgas hem efter att ha tagit mig till Nordvik före egen maskin. Har försökt att laga tråget med kemisk metall och det verkar fungera.

Bild på Anders tjur från slakteriet och en bild från Häggsjön någon dag efter Jannes och mitt besök


09/9 Älgjakten i full gång för andra dagen. Första dagen fick vi en tjur (Peter) och kalv (Stefan). Själv hörde jag bara hur drevet gick förbi där jag brukar sitta :( Då Tjuren som sköts var i kontakt med andra djur så blev det ett långt och krångligt eftersök även om hunden gjorde bra i från sig.
Stefans hund har jobbat otroligt bra och dagens jakt gick smidigt med en kalv (Micke) och ko (AndersW) föll under dagens jakt.

Bild på tjuren och fyrhjuling som mötte oss när vi dragit ner älgen ur slyskogen



30/8 Tur upp till Hamre efter att ha pratat med PerH. Lite vak försökte med flugspöt men fick så småningom två öringar (2x~0,6kg) på en lite svart/brun märla efter Bombard.



28/8 Lite mer om min resa till Fjällen.
Då jag var upp i somras och fiskade så tyckte jag att omgivningarna var fina och tänkte därför passa på att testa ripjakten däruppe. Så nu när det drog ihop sig så kollade jag på nätet och det var hittills 0st jägare som hade bokat in sig i områdena. Fredagen den 22 augusti försökte jag igen att gå in och boka plats men kom bara till att man kunde boka hundträning via nätet. På lördagen den 23 efter att försökt på alla sätt att komma in och boka jakt så hittade jag en notis på natureit hemsida att de tyvärr inte kunde sälja till privatpersoner på nätet utan man fick köpa via de registrerade försäljarna. Jag ringde upp till Rörvattnets fjällhotell som kunde bekräfta att de kunde sälja kort men inte just då, då det inte fungerade men de skulle få dit en kille vid tolvtiden på söndagen som kunde fixa med försäljningen.
Det fortfarande var 0st jägare bokade på området bredvid Spjuttjärn där jag var och fiskade i somras därför tyckte jag att det borde kunna vara ett ok ställe för mig och hunden att testa.

Åkte upp till hotellet (312km) och var där vid halv ett och de hade ännu inte fått igång försäljningen men de hade en god buffé för bara 120kr så jag passade på att stoppa i mig ordentligt inför jakten. Tyvärr tog det tid innan Gunnar, han som kunde systemet, dök upp så jag promenerade hunden och satt och väntade tillsammans med några av norrmän som också skulle jaga och bodde på hotellet. Enligt deras telefoner så var det fortfarande 0 personer i mitt tänkta område, OF3 som gränsade upp mot Norge, sydgräns vid Stensjön och östgräns Spjutsjön. Vet inte riktigt hur länge vi väntade innan Hotellförestånderskan tyckte vi kunde göra ett försök att boka in mig så att jag kunde hinna upp på fjället, men mitt Jakttillstånd är utskrivet 15:43. Att det dessutom vid bokningen var 19 tillstånd sålda och att det kostade 350kr dygnet var mer än jag uppskattade. Första jaktdagen gick Bilbo och jag på två jaktekipage hörde skott vid fem eller sex tillfällen under dagen såg tre renar men inte en ripfjäder.

Andra dagen missade vi tre kontakter. Den första när vi gick över Slätnajärro mot den Norska gränsen. Precis efter att vi passerat östra utskottet och var på väg ner så stötte Bilbo en kull på ca sex-sju fjällripor som varit vid en liten pöl. Han sprang glatt efter men brydde sig inte om att sniffa runt och njuta av ripdoften. Den andra kontakten var då jag stötte upp tre ripor inne i fjällbjörkskogen och återigen visade Bilbo inget större intresse av att kolla vittringen. Den tredje kontakten blev lite underligare då vi stannade upp på fjällryggen och tog lunch med påföljande siesta. När jag efter att ha vilat och även slumrat till i ca 20min mornat mig och satte på mig ryggsäcken så lyfte det en hel flock +sju ripor från kammen strax ovanför oss. En av dem lyfte inte utan sträckte bara på halsen och tittade på oss. Det var lite drygt håll men jag sköt ett skott efter den varvid den flög iväg efter de andra. Bilbo såg mer intresserad ut av denna kontakten. Kanske för att jag var så uppspelt och pangade och höll på. Tyvärr var det sista kontakten vi hade med ripor under vår fjälltur. På vägen tillbaka till tältet hörde vi ytterligare några skott och när vi väl kom till tältet så packade jag ihop och började resan hem.
Väl hemma så gick jag in på nätet och rapporterade att jag inte skjutit någon fågel och passade samtidigt på att kolla hur många om verkligen jagat i samma område Det var då 26st under måndagen och 35st under tisdagen som var inbokade på samma område. Konstigt att jag inte gick på fler eller hörde fler skott. Dessutom tittade jag på två andra områden som jag funderat på att åka till, om jag inte behövt åka via fjällhotellet. De hade 2st respektive 0st bokade under måndag tisdag. Hade jag sett de siffrorna innan jakt så hade jag helt klart testat dessa områden istället.

26/8 Hemma igen efter en tur till fjälls för att se vad Bilbo tyckte om ripor. Under två dagars jakt gick vi på tre kullar. Fick inte riktigt igång honom på ripa. Måste nog få skjuta en ripa för honom för att få upp intresset. Nu var intresset ungefär "en kul fågel ungefär som duva" enligt honom.
Lägger in lite bilder dels på Bilbo i full fart på fjället och dels en på där vi sov middag. När jag satte på mig ryggsäcken efter vilan lyfte dagens sista ripor, som suttit på bergskanten medan vi sovit middag.

Också en bild på i vilken terräng jag slog upp tältet, tältet finns alltså i bild och sedan en miljöbild från hemresan



17/8 Skjutsade Johan till Luleå och stannade på hemvägen för att prova på fisket i Byskeälven. Vi tog det lugnt upp då vi hade både säng och fåtölj på takräcket. Presenningen jag lindat runt för att skydda mot skräp och regn lät som en helikopter så fort hastigheten översteg 90km/t. Tyckte annars att bilen är duktig på att svälja packning då hans dator/skärm, böcker och kläder m.m. gick att packa in plus fru, hund, camping och fiskeutrustning. På morgonen då jag frågar sonen om adress för att hämta ut nyckeln ser han också att kontoret stänger 14:00 på fredagar. Min fantastiska fru lyckas få tag i en barndomskamrats son som pluggar i Luleå och kan hämta ut nyckeln och möta oss vid lägenheten, stort tack Casper. På hemvägen stannar frun och jag ca. en mil uppström Byske och slår upp tältet. Jag hinner prova på fisket och få några harrar innan det blir för mörkt för att fortsätta. När vi Nattar in oss i tältet "Nordmarka 2" så börjar vi skratta åt hur trångt det blir när dessutom Bilbo försöker lägga sig tvärs över oss. Det går att sova två i det men det passar nog bättre för det som jag tänkt det till, en person plus hund då Bilbo och jag är ute på fiske eller jakt så att man dessutom kan ha lite utrustning med sig. Vaknade och gick upp när det ljusnade strax före fyra och gick ner till älven. Fick några fler harrar men ingen var över 35cm som var minimimåttet. Nappade också några stirr men ingen blank fisk.
Först bilden är på sonen vid bilen då vi stannat i Byske för att jag skulle kolla fiskekortsautomaten. Den andra är en Harr på 32cm mätt med måttband då jag hade en svag förhoppning att den kunde vara +35cm.


12/8 Kände mig lite fiske less efter Bergeforsen så jag tänkte prova på att pigga upp mig genom att åka upp till Hamre och få lite lugn och ro. Tänkte det kunde nappa där nu när vädret ändrat sig mot lite mer åt sensommar/höstens klara dagar. Åkte upp på morgonen då det var lovat stilla väder och att solen skulle bryta fram senare under förmiddagen. Hoppades att fiskarna skulle uppskatta det svala vädret. När jag kom upp till tjärnarna blåste det mer än jag förväntat varför jag tog med mig "Bergeforsen spöt". Ett gammalt ABU-spö för 30-60g med en Ambassadeur 6500 med flätlina och ett 40g Bombard flöte. Jag och Bilbo gick upp till Fäbosjön längs med vägen, i alla fall jag höll mig på vägen. Väl framme så blåste det, som jag misstänkt, väl mycket för fluga. Så jag riggade Bombard flötet med en 0,20mm tafs och en lite svart fluga (märla). Fick ett ordentligt hugg som drog ut bra med lina. Jag hade, vis från Bergeforsens bravader, ställt in slirbromsen noga och provdragit så jag ändrade inte bromsen fast mer lina än väntat drogs ut. När jag väl lyckades få in den mellan säv och näckroser så var det en fin öring på 50cm och 1,2kg. Tappade två och fick två på 0,5kg på de följande sex kasten. varefter Bilbo och jag glatt studsade hem.
Bild på dagens fångst och 40g Bombard, som nästan känns som fusk, då jag kan kasta över halva sjön med det och ändå veva in den lilla märlan långsamt


10/8 Provar på fisket i Bergeforsen med endast en tappad fisk som resultat. Drog åt slirbromsen för hårt eller hade för vek tafs så att fisken kunde spränga linan :-( Åkte dit dagen innan och såg hur de kastade bort flugor, drog och tappade stora fiskar, se filmsnutt nedan. Efter att ha spanat in dessa jättar åkte jag till Stavreviken och fiskade harr i betydligt lugnare tempo och lyckades nöjd få en på över 4hg. Dagen efter var jag på rampen strax innan fsisket skulle ta sin början och såg hur det brann i ställverket på andra sidan älven. Som nämnt ovan så tappade jag en fisk och oräkneligt antal flugor, minst drygt dussin men bara fem sänken och hela tafsar. Håvade fiskar åt en mer lyckligt lottad och skickligare fiskare. Han drog upp sin kvot på fem fiskar. Han fick en öring på drygt sex kilo och fyra laxar varav den största vägde över femton kg, alla fina blanka fiskar. Trots att min tappade lax var tung så fick jag ändå inte riktigt blodad tand. Kändes inte riktigt som fiske att stå vid dammluckan och försöka kroka, det var en hel del felkrokat :(, fiskar som inte kunde komma förbi dammluckorna. Vi stog fem (utav de sju kvoterade) på rad med ca 15m lucka och kastade i turordning den längst nedström först sedan den ovan och så vidare till alla kastat varvid den längst nedströms får vänta till de ovan fått in sina beten. Fisken som klev på vid mitt fiske kändes heller inte så speciellt. Ett tungt sug i strömmen som blev kraftigare och förvandlades till en stark fisk. Tycker inte det gav mer adrenalin än när det blir ett totalstopp när man fiskar torsk i Norge eller när en öring tar flugan. Så nu har jag testat detta och det har sin charm men det är nog inget jag kommer att fastna för.
Först en film från min rekognoseringstur,ganska stor (18MB) så nöj er med bilden i fall ni långsam uppkoppling. Till höger om den är harren jag drog i betydligt lugnare vatten. Under dem är bilder på öringen +6kg och laxen +15kg jag håvade åt han med fisketeknik



3/8 Åter efer en träff med Bilbos kullsyskon hos Rogstaberget i Piteå Var jättekul att sae de hur kullsyskonen utvecklats och samtidgt få lite träning inför jakten. Så för hundarna och oss var det både roligt och lärorikt.
Så från Bilbos synpunkt "en tråkig träning i passivitet och ett roligt bad".



25/7 Har skaffat en utflyktsbil och provat på att fiska i Hotagenområdet. Köpte mig en SAAB 900 tillräckligt gammal för att bli klassad som veteran och därför skattebefriad. Då jag ändå var i Östersund så fortsatt e jag upp till Hotagenområdet för att försöka få lite fisk, helst röding. Innan resan gick jag upp till Jysk som enligt hemsida reade tält för 261:75. Tänkte att även om det kanske inte klarade en storm på fjället så borde det kunna fungera som vackert väder tält och hålla myggen borta. Om det blir dåligt väder så åker jag hem igen, varför stanna på fjället om man inte måste? Glad i hågen knallade jag upp till Jysk och fick höra att det var förra veckans erbjudande men jag kunde få ett av gamla modellen för 300kr vilket jag efter lite funderande accepterade. Första natten var vid Gullbergstjärn dit det fanns en stig, men varför bara delar av sträckan? Jättefin skogstjärn som bara skulle innehålla röding. Jag såg sex vak totalt under tiden vid tjärnen varav 5 var mellan 21:30 och 23:00. Det fanns däremot massor av mygg, knot och "svian" som tältet klarade att hålla ute, plus i kanten. Andra dagen ville jag försöka komma bort från myggen och ta mig upp på fjället vid Lilla Stentjärn som enligt kartan skulle ligga på kalfjället. Lilla Stentjärn visade sig vara dämd och ligga under en jättelik reservoar Stor-Stensjön så det var inte riktigt lika kul längre även om det var några vak och lite småfisk som nappade på flugan. Så jag promenerade upp till spjuttjärn som låg ännu högre upp och där stig saknades helt och det var storblockig fjällskogsterräng, jag tror jag svettades ett par liter för att ta mig upp til tjärnen Spjuttjärn var så vacker som jag kunde ha hoppats, när jag väl var uppe. Tyvärr såg jag intett ända vak under min tid upp vid tjärn även om det var gott om feta nattsländor som kryssasde den blanka ytan. Nu gick dessutom tältet sönder en av pinnarna som håller upp "kupolen" brast i fogen och jag tvingades nödlaga tältet. Tur att vädret var ok för att annars stå på fjället med ett havererat tält är inte bara trist utan snudd på farligt. Så efter tält haveriet bestämde jag mig för att åka hem nästa dag och inte behöva lita på någon nödlagat tält om vädret skulle slå om. Fick lite tips när jg kom ner till Lillstensjön den kommande morgonen av en som var där för att kolla dämmet. Så sista dagen kollade jag upp Tallsjön, Talltjärn och Grubbdalsån,före och vid utloppet från St.Stensjön. Behållningen var ån mellan Tallsjön och Talltjärn där det var gott om småöring som glatt tog på fluga. Dessutom var det en större (kilofisk?) som gled undan som en STOR mörk skugga när jag kom gående längs med ån. Summering: För varmt under en lång period för fisken skulle vra aktiv. Trist terräng att gå i utan stigar men ändå ganska exploaterade vatten. Det gav ändå lite mersmak och jag borde nog ha testat Ansättån och Toskströmmen.
Bilder från resan längst upp till vänster är min "nya" utflyktsbil, största fisken, ripägg efter en stött ripa borde haft stora kycklingar vid den här tiden. Undre raden längst till vänster: Utsikt från stigen över Nedre Lilla Stensjön och man skymtar dämmet för St. Stensjön, hur min väg mot Spjutsjön såg ut, och Spjutsjön "by night".


9/7 Tappade min största fisk på fluga i natt. Var i Fällbotjärn för att se om det gick att få någon röding, det vakade sparsamt och jag hade på två fiskar. Den första, ca ½kg, nappade utanför fräkenbältet mellan näckrosorna och gick lös i fräken bältet. Den andra såg jag hur vaken av en stor fisk kom närmre längs med stranden. Lade ut flugan ca 3m från stranden och den tog en som låg strax bredvid den och så min, precis utanför där jag stod. När den kände linan välte sjön, eller i alla fall så blev det ordentliga vågor, typ gäddhugg. han bara känna den på linan någon sekund innan den var loss. Jag fick ju en öring på 1,4kg för ett tag sedan på spöt och den här kändes mycket större..
Efter de två nappen tog det tid innan jag fick något nytt napp. Däremot var det gott om knott och mygg som lyckades med sitt födosök. Jag lät en eld pyra så att Bilbo kunde få lite skydd av röekn mot blodsugarna. Sista nappet kom när jag precis hade börjat ta in linan efter ett kast på ett vak vid tre tiden på morgonen. Även denna fisk försökte välta sjön när den kände av linan. Det blev inte lika stor lutning på sjön men den tog sin tid att bärja då jag saknade håv. Det var ingen röding som jag hade hoppats men en fin öring på 0,8kg. Efter jag fått upp den nöjde jag mig för natten och åkte hem och fick höra att Tyskland slagit Brasilien med 7-1!! Hade passat på att åka iväg då jag trodde det skulle bli en trist match!
Bilbo som låg i röken från den pyrande brasan i natt. Samt en bild på nattens fångst


7/7 Tog ledigt från skjulsbygget och åkte till Mjällån för att försöka få någon harr. Inne på Fiskebiten satt en av de vanliga stamgästerna och berättade att det var lågt och grumligt vatten i ån och i stort sett omöjligt att fiska där, hade han hört :-( Då det ingick några sjöar i fiskeområdet så köpte jag ändå ett fiskekort och for i väg. Hittade en stig ner till ån och kom fram vid en hölja. Under en uthängande björk såg jag en fisk (harr?) som stod och vaktade i strömmen. Kände mig nästan som Westrin när jag med min polaroidglasögon spanat in fisken och nu skulle försöka lägga en fluga på den. Då strandbrinken var ca 3m hög så var det inga svårigheter att smyga ut flugan och låta den dansa på vattnet. Fisken högg i andra försöket och nu återstod bara problemet att försöka ta sig ner till fisken utan att fortsätta ut i ån som där var ganska djup. Lyckades landa fisken utan plurrning, men med några blåmärken efter kanat ner till vattnet. Det var ingen jätte fisk, ca 27cm, men den klarade minimåttet 25cm med några ynka centimetrar till godo. Det blev överhuvudtaget en trevlig dag med många napp och i stort sett endast på torrfluga, enda undantaget var en kläckare som ligger i ytan eller strax under. Satte tillbaka en del fisk men hade ändå med mig en fin bukett hem, med harrar mellan 27cm och 31cm.
Bild på björk med fisk under som kanske kan ses mellan spetsen på träbiten och björken? Samt en bild på den för mig första utspanade och uppdragna ädelfisken med fluga.


30/6 Har tillbringat delar av helgen med HögaKusten-GameFair. De fyra kretsarna av Jägareförbundet i området, Kramfors, Högakusten, Högsjö och Härnösand, hade ett gemensamt tält med stöd från Jägareförbundet Mitt Norrland och speciellt av Göte Grubb som var vid tältet hela helgen. Jag lovade också i ett anfalla av övermod att fixa till ett collage på bilder från de som hittade vår utställda saltsten. Så har i dag suttit och testat olika versioner av grafik program och fått ihop en någotsånär hyfsad collagebild av juni månads fotografier, se nedan. Annars har jag varit mycket vid Gådeån då jag såg några stora idar där för en dryg vecka sedan och har fruktlöst försökt få dem att ta på fluga. Fick däremot en gädda som tog en löja som hade nappat på fluga precis framför fötterna. Där gäddan högg löjan la jag ut mitt löjtackel med ståltafs som jag metade abborre med. Gäddan högg inom två minuter och kämpade på bra för sin storlek ca kilot.
Kollage på blandade foton från Juni 2014


14/6 Var och försökte skrämma Biblo från björn idag. "Hundtest.com hundtest.com var i Härnösand med sin radiostyrda björn. Så Bilbo och jag var först ut i morse och hälsade på björnatrappen. Jag vill ju inte att Bilbo ska jaga björn och sedan komma och gömma sig bakom mig, när jag trodde vi jagade fågel. Så idag gick vi in till björnatrappen, som har på sig ett björnskinn så han luktar riktigt otäck. När Bilbo försiktigt följde spåret av det släpade björnskinnet och björnen rullade fram bakom en buske så backade han undan skällande varvid jag ropade in honom med ett "USCH kom här". Varvid Bilbo satte fullfart mot mig med stenkoll på björnen och hamnade därför i nät/stängslet som var uppsatt runt provplatsen. När jag äntligen lyckade få honom till rätta utgången genom nätet så sprang vi därifrån tillsammans. Så jag hoppas försöket gav honom förståelse för att husse inte vill att han leker med björnar när vi är i skogen. Annars var det mycket folk där och testade sina hundar, en del ville se om de var skarpa nog för att skälla björn och andra var mer nyfikna på hur hunden reagera på björn i skogen. Så var ex. en finnspetsägare intresserad av hur hunden skulle reagera på björn, skulle den fly, skälla eller kanske t.o.m. försöka ställa björnen. Det kan vara bra att veta när man smyger fram med sin fågelstudsare om det är en tjäder som sitter i trädet eller en björn. Kanske t.o.m. en unge i trädet med en sur mamma i närheten.
Det dök även upp några kaukasiska herdehundar som skulle testa björnen och en söt Münstertik som skulle testas på älg i morgon


11/6 Lagade till en av gårdagens regnbågar och en nyfångad öring från Iggen idag. Öringen vann stort, då regnbågen hade en fadd smak av insjöfisk. Kommer nog inte att fiska mer regnbåge i sommar då jag tycker det är kul att laga till fångsten och vill att den ska bli god. Ska spara de andra regnbågarn och se hur de fungerar som rökta. Vid Iggen idag så hade jag flera väldigt försiktiga napp. Det blev bara en ring kring flugan som försvann ner i djupet. Misstänkte röding för dådet, då de nappar på mormyskan på samma sätt. Man märker ofta inget hugg utan linan vandrar bara i väg åt ett håll. Fick slutligen fast en liten (~15cm) A.B.röding som tog försiktigt på wettexdukimitationen och fick åka tillbaka efter en snabb fotografering. Lite senare så kastade jag på ett litet kraftigare vak och fick en liten öring (30cm), av den blanka sorten, som kämpade på bra för sin storlek och fick följa med hem.
Bild från när vi skular i vindskyddet från regnet vid dagen fisketur


10/6 Provade idag att fiska med vinden och den nyköpta wettexduk imitationen. I motvind (även svag) så är det inte bara svårare att kasta ut linan utan även att hålla den sträckt. När jag gick över till läsidan idag lyckades jag inte bara lägga ut flugan dit jag ville, utan tyckte även jag lyckades hålla linan sträckt och kroka fisken bättre. Tog tre regnbågar (ca ½ kg st.) och tappade en när jag skulle lyfta i land den, då jag måste kommit åt linan/krok när jag försökte greppa den i strandkanten. Tror bara det var en gång som jag inte kände nappet alls när jag spände linan och då på den stora grå muddlern.

8/6 Varit ute och rest en hel del de senaste veckorna (Vänersborg och Eksjö) så det har inte blivit så mycket fiske som jag hade planerat. Men varit upp till Hamre ytterligare någon gång utan att få fisk på flugspöt. Har tänkt mig att denna sommaren så ska jag ge flugfisket en riktig chans och försöka att ha med mig flugspöt så fort tillfälle ges. Var ända upp till Fäbosjön i dag och lyckades få fast en öring på fluga, den fluga som ser ut att vara gjord av en sönderklippt wettexduk. 1,38kg visade vågen och ca 51cm lång (mätte den hängande rensad). Den rusade och hoppade lite i en första rusch men sedan gick den mest och stångades med linan. Vad gäller att få dem att nappa så verkar tafsen vara lika viktig som flugan, trasslad, knuten eller kort så vill inte fisken vara med. Efter den fantastiska fångsten gick jag ned till Långtjärn för att leka med regnbågarna (utan att mata träden kring Fäbotjärn med mer flugor) men det var de som lekte med mig. Tror jag hade fyra eller fem som kom upp och tog flugan, en av den var snäll nog att låta mig känna lite motstånd i ca 30s innan den lossnade, annars kände jag inget ting när jag sträckte linan till mothugg. Pratade med en annan flugfiskare, som dök upp när jag funderade på att gå hem, för få att lite tips. Hans förslag för att få fast fisken var att aldrig ha slaklina utan se till att linan hela tiden är sträckt. Han visade det hela genom att bärga en regnbåge medan jag packade ihop grejorna.
Bild på den snälla öringen som lät mig bärga någon fångst i dag


30/5 Då det fungerade så pass bra med flugspöt tog jag ett par vändor till upp dit. Förmiddagen den 28 var jag upp ett par timmar och fick en regnbåge innan det kom två bilar fulllastade med barn/ungdomar. Efter det så slutade det vaka och jag gick upp till Fällbotjärn där det inte heller vakade men en kilosöring (1,02kg) högg på 10g Sölvkroken spesial (grön-gul-röd med svarta prickar). Reagerade på hur olika fisken känns när man fiskar haspel med flätlina, direkt kontakt med fisken där man känner minsta skälvning, eller med fluga, noll koll på fisken då en massa trög tung lina släpar efter fisken i vattnet. Vid haspel så är det också lätt att bara winscha in fisken med hjälp av slirbroms och "styvt" spö. Vid flugfisket så är det en nervdallrande fight då det gäller att försöka lura in fisken utan att fastna i vegitationen och få in den till stranden utan att linan går av. Var även upp en kort tur på kvällen i går med frun, för att visa var jag håller hus när jag inte är hemma. Sjön var inte alldeles spegelblank men säkert halva tjärnen låg som en spegel medan solen gick ned. Det var några enstaka vak och jag lyckades lura på en regnbåge fast jag hade frun till publik, och två fiskare som kom och riggade sin fluspön medan jag drillade hem bågen. Tog några kast även efter den, men var egentligen nöjd då solen dalat, myggen vaknat och vaken sällsynta. Så vi kanske var upp en timme vid sjön innan vi gav oss åter med en båge som nu ligger och gravas i kylen.

27/5 Åter till Hamre. Denna gången med nytt flugspö då det andra gick rakt av då jag försökte fiska strömming med det häromkvällen. Vakade hyfsat i långtjärn men blåste kallt och termometern i vindskyddet visade på 7-8 grader C. Lyckades så småningom få upp ett par fiskar på torrflugor, mörka ganska stora flugor. Första fisken på det nya spöet blev en regnbåge på 51cm & 1,04kg vilket får räknas som en oväntat bra invigning. Blev till och med jobbigt för handleden att hålla på att drilla fisken som var uppe och flög ett antal gånger och gjorde många utbrytningsförsök. Höll säkert på i 10minuter innan jag lyckades landa den. Tiden hade nog kunnat mer än halverats om jag haft med mig en håv, då det var bökigt att få in den den sista biten då den aldrig tröttnade. Den andra regnbågen var en mindre ca 4hg och med mycket sämre fenor och stamina, så den var nog landad på under fem, även om även denna gjorde några saltomortaler i början. Den tredje som fyllde kvoten var något mitt emellan på 6-7hg och ganska fina fenor och några fina saltormortaler innan den simmade upp på land. Slänger även in den sista bilden på mitt gamla flugspö som det såg ut när jag provade lyckan i Ljustorpsån förra veckan(1st öring ca.10cm).
Bilder på först fisken med nya spöt, dagens fångst samt sista bilden på gamla flugspöt


17/5 Första dagen med sommarvärme, underbart att fiska i väst i stället för vinterställ. Passade på att åka till Hamre och testa fisket i Fäbosjön och Iggen. Fick en A.B-röding på mete i Fäbosjön och en öring på Rapala Spoon i Iggen. Där fick jag även en abborre på flugspöt angnad med mask. På vägen hem stannade jag vid Fäbosjön, pratade lite med ett par grabbar och missade ett napp på mete.
Bild på AB-rödingen och en stämningsbild från metet i Fäbosjön
 

11/5 Fiskade i Hamre i går och började med flugfiske och kom åter på att det är ett fisksätt jag inte hanterar. Gav upp vid tre tiden och hade då hunnit till Iggen då det var gott om folk vid tjärnarna i går. Tror det var sex bilar och en motorcykel på parkeringen vid Fällbotjärn när jag gick mot Fäbosjön. Vakade en hel del i alla tre sjöarna och även närma land. Tyvärr hade jag glömt silikon till torrflugorna så jag kunde inte få dem att flyta. Tror det tog fem kast innan jag fick min första öring när jag väl bytt till haspel. Fick många napp och men lyckades bara bogsera tre in till stranden och landa två. Måste fundera på det där med krokar då jag tycker de jag har är nya och vassa och ändå så fäster det inte i öringen. Tror inte jag ens hade hugga av abborre igår. De öringar jag fick in kämpade bra för sin storlek och var oväntat blanka. Kan inte tro att det är samma sort som i de andra två tjärnarna, se bilden nedan.
Bild på en av öringarna från Iggen, jämför med den från Fällbotjärn?


9/5 Var upp och tog en liten bäver i Bölestjärn i går kväll. Började i Mörttjärn men där var det stilla, kanske var de kvarvarande bävrarna nervösa efter att AndersW varit där i tisdags och knäppt en. När morkullan drog sitt första streck så började jag och Bilbo vår promenad hem, men vi gick via Bölestjärn där jag lyckades knäppa en fjolårsunge ca 7kg. Den luktade riktigt skarpt av gäll men jag tog ur den på plats för att ta hand om den hemma i stället. Så den fick hänga i matkällaren över natten och idag så flådde jag den och tycker det går riktigt bra att flå den urtagen.
Bilderna visar flåningsarbetet: från vänster så håller jag ut skinnet vid buken och går in mellan skinn och kött vilket går lätt. Kapar huvud ben och svans och flår mellan kötthinnorna på ryggen. Skrapar bort fast sittande kött&hinnor med sked. Längst höger har jag spikat upp skinnet på en skiva och dragit ut skinnet på spikarna så det även kommer luft åt pälssidan.


5/5 Less på Gådeån där alla andra får fisk eller nästan, Leif tog en 2kg's öring på fluga och Henrik tappade den största öring han sett, när han fått in den till strand och skulle precis försöka lyfta in den i stjärtspolen. Både rapporterade till mig om sina bravader förra veckan. Så idag åkte jag upp till Hamre. Vägen riktigt bra upp. Började vid Långtjärn där jag faktiskt såg några enstaka vak men sedan dött. Tänkte som nästa anhalt ta mig till Fäbosjön men när jag passerade Fällbotjärn vakade det för fullt inne i viken så jag stannade och försökte några kast med Bombarden. Men vädret slog om och istället för sol och bleke vart det snöyra och kuling och all vakande fisk försvann. Fortsatte därför min färd upp till Fäbodsjön där jag ganska snabbt lyckades tappa en fisk och sedan få jättetrassel följt av att jag kastade bort Bombardflötet med tubfluga och upphängare :( Försökte mig på att meta lite utan resultat varför jag gick tillbaka till Fällbotjärn och på sista udden innan parkeringen lyckade få på och upp en hyfsad öring på 1,2kg. Då var klockan redan fem och det var ett möte, om jakthundens förstahjälp och diet, jag skulle gå på kvällen så det var bara packa ihop och skynda sig hem. Så den öringen räddade dagen och var min första fisk på länge i Fällbotjärn
Öringen som räddade dagen 1,2kg med wobblern väl fästad i käken


29/4 Köpte ett nytt haspelspö "Daiwa procaster pr862mlfs" med kastvikter 5-25 gram. Spann dessutom på all gammal lina från u.l. rullen till min vanliga rulle så attden blev full. Sedan gick jag ut och kastade bort några drag utan att känna någon fisk. Var ute redan igår kväll och provade det utan extra lina och det kändes ok men kastlängden och känseln var väl inte de bästa. Fick några hugg i mynningen av Gådeån, antagligen gädda. Med full spole så vart kastlängderna betydligt bättre men det är lite för stumt för de små flytwobblerna som jag använt hittills, varav min favorit försvann idag. Avslutar med en bild på min gäddkompis som står i selet och låter mig prova olika drag.
Ni kan skymta min gäddkompis (~2kg) nere i vattnet


26/4 Lagade till en slaksida+revben av bävern i kväll för att kolla att den inte tagit smak av körtlarna, Den smakade helt ok. så det blir lite rolig bjudmat framöver, se bild under föregående inlägg :o)

24/4 I kväll lyckades jag komma åt en bäver i Mörttjärn. Såg några uppe direkt jag kom framt till tjärn, men skrämde dem när jag försökte smyga till ett läge utan kvist i skottfältet. Vilket till slut gjorde att jag smög ner alldeles brevid hyddan. Efter att de spanat, plaskat och dykt så tog det ca. 20min innan första vågade sig upp på matplatsen igen. Den tog jag med 6mmBr varvid den bara sjönk ihop, efter några sekunder sprattla den till i lite dödsryckningar och flöt sakta ut i sjön. Tur nog hade jag med mig pimpelspö med wobbler på så att jag kunde bärga den utan allt för mycket plurr.
Vänsterbild från samma ställe som förra veckan men nu med nyskjuten bäver, och till höger samma bäver, nu på tallrik
 

20/4 I går var jag ner till Gådeån igen för att se om jag inte kunde lura någon öring till hugg. Egentligen började vid Nässjön men kom på att jag lämnat tafsen där när jag bytte till bombardflötet tidigare i veckan. Så efter ha återfunnit tafsen och kastat mig genom de vanliga forsarna så hamnade jag vid ett sel och såg då en gädda stå helt stilla nära åkanten. Jag försökte provocera fram ett hugg genom att dra draget/dragen framör nosen på den. Gick igenom hela drag lådan med enda effekt att den flyttade lite på sig. Till slut lyckades jag provocera fra mett hugg mede den största jiggen jag hade. Tyvärr gapde nde bara över jiggen utan att hugga fast. Så idag hade jag riggat jiggen och några andra med extra trekrok på vajer, kallas nog för stinger om man gör det snyggt. När jag skulle fästa spöt på cykeln så gick det av.... Tog ett par gamla spön istället och cyklade iväg. Vid fjärde kastet så fastande linan i en trasig toppögla och for iväg gjorde min fina modifierade jigg :( Fixade till en annan och kastad en stund utan att känna något varför vi, Bilbo och jag, fortsatte ner till Nässjöns utlopp och Gådeån början. Lyckades få upp en liten gädda som fick gå tillbaka, den på fotot. Provade en vasskyddad gäddspinnare utan mer resultat än att jag fick lite vågor kring den, bådenär den landade och när den gick nära vasskanten innan den fastande ohjäpligt på botten. Flyttadepå mig och fick en till liten gäda som också högg på jiggen men denna gång så svaldes hela giggen så stjärten stack ut via gälarna där också trekroken var väl fästad varförden gäddan fick föja med hem. Lyckdes efter det även fästa jiggen ner i någon stock på botten och sedan kände jag mig klar för dagen med
1 brutet spö, 3 bortkastade drag, 2 små gäddor.
Dagens första gädda med jiggen i mungipan


18/4 Tog som vanligt en promenad med hund nu på morgonen. Dagens tur gick längs med kajen bort mot piren och Sjöräddningens nya lokal. Bakom boden som sjöräddningen håller på att flytta in i låg denna kut och mornade sig. Jag band fast Bilbo och klev fram för att få en bild, den blev lite stressad när jag försökte få honom på bild med telefonen och försvann ner i vattnet. Tyckte den såg välnärd och fin ut och hade på sig sin nya päls. Inte alls så sliten och nedskiten som den vi hittade på stranden i Älandsfjärden för ett par år sedan.
Bilder från dagens sälmöte och som jämnförelse på den sjuka kuten 2010


17/4 Blivit ett par turer ner till Gådeån utan att få mer än ett hugg där Leif senare fick en ½kg öring. Igår var första försöket med bäverjakt för i år, vid Mörttjärn med Bilbo. Vart långt att gå nerifrån bommen då jag tog mig till utloppet via en ordentligt bäverfälld sjökant. Placerade galna hunden ca 50m bortom hyddan och satte mig själv så att jag hade klart skottfält ner till det öppna vattnet. Efter ett tag så kom det en svallvåg in i råken som jag satt vid men jag såg inget. Efter tag så hörde jag lite plask och så småningom även gnag längre bort. Så jag sökte mig ner mot vattnet och såg tre bävrar uppe ca 100m bort. Tog stöd mot en björk och fick iväg ett skott mot den minsta längst upp, varvid alla tre försvann. Tyckte jag hade rent skottfält men en tunn kvist ca 3m från mynningen kom i vägen ändå. Var och kollade på matplatsen utan att se något spår av blod eller hår. Vådan av att sitta på en plats och sedan höra gnag och plask längre bort och söka ny skottplats i tilltagande mörker. Tyckte jag hade rent skottfält men en tunn kvist ca 3m från mynningen kom i vägen ändå. Var och kollade på matplatsen utan att se något spår av blod eller hår. Hade det varit lite ljusare så hade jag nog sett den tunna kvisten nere vid vattnet men i mörkret så var det hopplöst.
Matplatsen fotograferad i tilltagande mörker med hyddan på andra sidan isen/vattnet.


9/4 Två bäckrödingar i Iggen idag, en liten ca 1dm och en som precis passerade 25cm gränsen. Så Iggen håller nog en självförökande stam av denna fisk. Misstänker att ån mellen Fäbodsjön och Iggen borde kunna fungera bra för både öring och röding med fina lek/grusbottnar. Annars abborrar och bara rombärande av någon anledning? Var ner till Gådeån i helgen och provade vassarna söder om mynningen efter gädda utan något resultat. Fiskade mig hela vägen upp till lugnvattnet ovanför broarna utan att känna av någon fisk.
Kanske en bättre bild på hur en bäckrödingen ser ut från foto på den lilla jag fick idag innan den fick åka ner i hålet igen.


5/4 Var ner till Gådeån och kastade bort en "Rapala minnow spoon 12g" :( För övrigt inga napp men riktigt varmt och jag lyckades se det gula på Forsärlan idag. Mycket bofinkar i träden och en vadare (drillsnäppa) som passerade ovanför träden. Fick ett brev om med frågor om hur det gått med valpen och var tvungen att ta några foton då jag tycker han är riktigt snygg.
Bilder på Bilbo 11 månader


3/4 En tur upp till Hamre i förrgår gav bara abborrar och två öringhugg. Däremot var isen fin och skaren underbar att gå på. Gick från Fäbosjön ner till Iggen genom att följa ån som var öppen hela vägen. Idag blev det en tur ner till Gådeån där Tibasten blommade. Såg även en trolig Forsärla, tyckte det såg ut som en Sädesärla, men när jag kom hem och kollade artportalen för Härnösand så hade ingen sädesärla blivit siktad i kommun däremot Forsärla vid Gådeån. Lyckades dessutom få en blank havsöring som troligen inte klarade minimimåttet då den precis sträckte sig förbi trettiocentimeters markeringen jag ritat på spöt :( Däremot var den stridbar och välmatad så det var kul även om den fick återvända ner i ån.
Bild på blommande Tibast med dagens fordon i bakgrunden.


28/3 Känt mig förkyld de senaste dagarna, men var ner en eftermiddagstur idag till Gådeån. Lågt vatten, fick en liten brun öring på ca.27cm som fick gå tillbaka. Använde den lilla blå (ABU Tormentor) som öringen högg på och provade även Leifs tips (Rapala Minnow spoon trekrok) som gick fint i vattnet och var mycket lättkastad, men inget nappade på den. Hade sällskap i det fina vädret av fru och hund som njöt av solen även om det var kallt i skuggan

26/3 Fantastiskt väder, Sol och hård skare som gör det möjligt att gå utan att sjunka ner. Körde upp till Hamre och provade först Fäbosjön utan någon känning och fortsatte sedan nedan till Iggen dit jag redan skickat två glada entusiaster. De hade fått några borrar och napp av en ordentlig öring vid utloppet, som släppte vid iskanten. Provade med den röda myr-mormyskan och fick ett sugande motstånd när jag vevade som släppte, men tog ett nytt tag när jag började om vid botten igen. Upp kom min första Amerikanska Bäckröding igenkännbar på att det finns två olika sorters fläckar och däribland "rosa" med en blå ytterkant se bilden nedan. Jag promenerade runt lite på sjön och fick några abborrar men ingen känning av något större förrän jag återvände till utloppet för att börja packa ihop. När jag släppte ut mormyskan och linan rullade sakta ner i djupet så attackerades den så kraftigt att jag fick delvis backslag på rullen. Försökte hala in den men den släppte vid hålet, till räckligt långt upp för att jag skulle kunna se den och bedöma storleken till kring +0,5kg.
Bild på bäckrödingen, notera de olika prickarna och hur långt bak överkäken når i förhållande till ögat.


24/3 Var upp till Iggen i Lördags, två öringar och ett dussin abborrar. Kändes trögt och fick bara på mormyskan, försökte med balanspilk utan någon framgång. Isen bra men borren sämre, skaren höll att gå på. Gick längs med Gådeån på söndagen utan att känna något. Testade wobbler och lite tyngre drag ut mot mynningen som avslutning utan att få någon känning med annat än botten.

18/3 Vintern är åter och Södra sundet frös igen. Så idag var det en tur upp till Iggen. Stannade vid ån för att se om det var möjligt att gå på skaren upp dit och på så vis slippa köra upp till stugan. Det gick bra och tog lite drygt 20min att knalla upp till tjärnen. Började med att knalla över isen och sätta mig vid mynningen och Bilbo vid en tall. Första borrhålet otäckt jobbigt då borren hela tiden kärvar. Djupet i hålet var nog kring 7-8m och kände inget. Nytt hål kanske 5m djupt och fick en abborre på mormyska. Borrade ytterligare ett hål och nu var djupet ca 4m och ytterligare någon abborre och några napp. Fortsatte in mot bäcken och hamnade nu på ca 2-3m djup vilket var önskat djup fick en del abborre och några kraftigare napp som jag tappade. Provade ytterligare ett hål knappt två meter djupt och fick någon abborre. Tappade något ”större” som högg på den lilla balansaren och fick någon borre på den samme. Promenerade bort till vindskyddet på bergknallen och provade ca 10m ut och fick en abborre innan det vart stilla. Struligt med borren den, kändes inte fräsch och när jag tog mig tvärs sjön förtatt testa samma ställe som förra veckan var isborren helt utan skärpa beroende på att en bultarna som håller skäret hade lossnat. Så jag återvände till de första hålen och provade där. Lyckades så småningom få upp sju stycken öringar varav jag behöll de tre första som tillsammans vägde 8hg. Fick någon upp mot ½kg som jag fick låta gå tillbaka då kvoten var fylld. Vädret var från början bra men när jag tog mig hemåt vid två tiden hade det börjat snöa.
Bilden visar lite grann av känslan att vara den första som sätter spår på sjön en vacker vårvinterdag.


16/3 Provade med liten vobbler och fick min första havsöring över minimimåttet :) Trodde först det var en mindre gädda då den högg i ett lugnvatten och inte kämpade nämvärt
Lite gräslig och lövlig havsöring men blank och fin och 42cm lång :o).


12/3 Gårdagen var jag till Ullånger inbjuden av Anders B. att prata lite om cesium i vilt på församlingshemmet. Idag var jag upp till Hamre igen och tog mig denna gången hela vägen upp tack vare snökedjorna. Klart värt 199:- och några minuters jobb med av och påsättning, för att slippa kånka upp allt till tjärnarna. Vi var sex st. vid Fäbodtjärn idag och vid lunch var fortfarande ingen fisk på isen varvid jag pulsade ner till Iggen. Mycket abborre, en lite öring och ett ordentligt hugg som släppte direkt. Fiskade med både mormyska balansare och blänke med räka. Det mesta högg på mormyskan men en hel del abborre på balansaren, inget på räkan.
Bild på den terränggående snökedjebeklädda bilen uppe vid parkeringen och från gårdagens föreläsning.
<

10/3 Var till Byviken och Bådan idag för att kolla isläget vilket var lika med öppet vatten överallt. Hade fått tips på att Bådan skulle vara platsen för pimpelfiske efter sik. Skyddat läge med grundområde så isen skulle troligtvis ligga länge där. Försökte med både lite mete och kast nu när detinte fanns någon is. Enda jag lyckades lura upp var en spigg på mete.
Sjökort över Byviken och Bådan.


7/3 Ibland känns det bra att ha lite extra tid. Har nu slagit mitt PB även för Röding med en på 1,30kg som högg på den röda-myr-mormyskan :o) Tappade något liknande nästan direkt jag kom upp till tjärnen och fick sedan en på 2-3hg. Den här högg ordentligt och satt fast men jag var tvungen att släppa ut lina och handköra då det vart strul med vantar m.m. Den var upp och vände vid hålet ett par gånger, tror det är därför stjärtfenan ser så sliten ut.
Bild på Rödingen, mormyskan fäst i munnen.


24/2 Hamre hela dagen. Mycket slask på isen men vid vindskyddet var det ganska ok. Tappade tre napp inom första timmen efter jag kommit upp, sedan var det helt dött till strax före två. Då jag fick tre napp som blev tre fiskar, varför satt dessa tre kvar när de i morse lossnade? Den större röding (0,54kg) nappade på blänket och minispinnspöt. Satt kvar fast att jag skruvade åt fel håll på bromsen i början.
Bild på dagens fiskar och det uppfrätta borrhålet från förra gången på Hamre


23/2 Började dagen i Häggsjö och testade nya overallen och hoppades på monsterabborre. Ingen större abborre däremot en hel del 1-2 hg som högg på min gamla balanspirk. Varm och god i overallen och det kändes extra bra då även denna is verkade ha ruttnat underifrån kring gamla borrhål. Efter fisket i väg till Kenth för lite dressyrträning med Bilbo. Fortfarande går han som en studsboll i kopplet men inkallningen m.m. fungerade hyfsat. Provade även att mäta Bilbo med deras mätgrunka vilken måste mätt fel, då den fick till att Bilbo skulle vara 57.2cm. Då rasstandraden säger att hanhunden får vara 54+/-2cm så måste den ju visat minst en cm fel :-(

18/2 Hamre hela dagen. Skum is och bara en liten röding. Skare med stöp under ca ½m tjockt. Tre gamla borrhål hade blivit upptinade och omfrysta. Så de såg ut som tunnisfläckar med vatten under. När jag provade så var det tunn is med ca ½m vatten under och tunn is med ett uppfrätt hål i botten. Kändes klart osäkert att gå nära. Blir ju lite orolig att isen tinar underifrån till våren?

15/2 På kurs hos Kenth
Magnus och jag åkte till Kenth för att hälsa på och visa upp oss och våra hundar idag. Jag tog kontakt med Kenth efter årsmötet och undrade om vi kunde komma förbi och fick ett positivt gensvar.
Alltid lite känsligt att visa upp sig och hunden för ett proffs och få höra vad man borde tänkt på när det gäller dressyren av sin hund. Det som Kenth framförallt påpekade gällande mig och min hund var att hunden ska ha koll på mig och inte tvärt om. Dessutom ska jag försöka förstå att även om Bilbo (kl. Münsterländer 8 mån) inte är lika tuff som mina förra hundar, också kl. Münst, så är han långt från en vek hund. Dessutom visade Bilbo ett betydligt större intresse för de andra hundarna, Magnus Breton (tik 1år) och Kenths Vorsteh (tik 1år), än för de presenterade duvorna. Det kändes som en bra dag och gav mersmak då jag ju vill ha en fungerande jakthund utav Bilbo.
Bild på Bilbo och Bretonen samt blid på Bilbos ointresse för duvor


7/2 Nu fungerade allt :) Köpte ett längre pimpelspö för att kunna drilla fisken lite mjukare och ändå slippa det tunga minispinnspöet. Var först och testade det på Nässjön med lite abborrar och hade väldiga problem med att inte kasta spöt utan försöka drilla med spö och rulle. Snackade lite på fiskebiten där en av kunderna tyckte det gick ganska bra på det sättet att man började lyfta med spöt och om det då drog ordentligt tillbaka så fortsatte han med spöt, annars tog han linan med handen. Skjutsade Frun till jobbet idag och fortsatte sedan till Hamretjärnarna. Försökte med blänke och minispinnspöt men kände inget varför jag bytte till en liten mormyska (papegojfärgad). Fick napp efter ca 15min och det var ett ordentligt napp som drog till baka så det kändes ganska ok att drilla med spöt. Kändes lite fånigt att släppa lina i första hugget men när huvudet på fisken dök upp i hålet så vart det lite panik känsla. Det var inte en av de vanliga ½kg rödingarna utan ett betydligt större öring. Så jag tvångsdrog den genom hålet och den följde snällt med och vikten var 1,94kg enligt vågen. Kroken på lilla mormyskan blev tydligt utböjd men jag satte därmed nytt personligt rekord för öring. Fick en öring till på en annan mormyska som också var helt ok med 0,9kg och fick ta lite lina innan den följde med upp. Bytte till en liten balans pirk då jag tänkte att det var stora rovisar under isen men kände inget men såg att linan rörde sig lite mer än den borde. Även linan till en balanspirk bör var stilla när väl pirken hamnat i lod och inte helt plötsligt gunga till? Bytte därför till den lilla mormyskan igen och då satt det en röding på den innan den hade nått botten. Därmed var dagens kvot fylld och jag kunde unna mig lite kaffe innanden långa promenaden tillbaka.
Bild på min största öring hittills och dagens sammanlagda


2/2 Åter provat lyckan vid Hamre. Gick upp från stora vägen i spåren efter en Land Cruiser. Två tappade napp :( Det blir för stumt när de nappar på kort lina, skulle varit bättre om det hade varit på spöt med haspelrullen. Tyvärr är den riggen för tung och trist för att fiska med mormyska.

1/1 Året började med en tur upp till Hamre där jag fick se den största röding jag hittils sett "irl". Lite drygt 2,8kg vägde den, själv lyckades jag bärga en liten rackare på knappt 3hg, men man får vara nöjd med att den här gången blev det i alla fall något. Vägen upp tjärnarna är två isiga spår, så det är med andan i halsen man tar sig upp.