Årets jakt och fiske

Strömmingsfiske med Hajen och gäster

201025 Ingen älg hittills i år fast jag hade två inom skotthåll i helgen. Lite hundskall i backen bakom mig och sedan kom en älgko rusande längs stigen och tvärnitade när den såg mig, på ca.15 meters avstånd. Innan hunden dök upp så kastade den sig in i en av mina skjutgator och fortsatte över hygget upp för berget. Jag hade osäkrat bössan men ingen kalv kom fram då men Peter såg spåren efter en kalv som rusat förbi grusgropen strax brevid, så det var tur jag höll inne med skottet mot kon. På söndagen så gick Ingemar upp till AW's pass på berget genom skogen en stund efter mig för att om han eventuellt störde någon älg så skulle han stöta den/dom mot mig . När jag har suttit en 20min så kommer en älg (kalv?) smygande i riset ca 40m bort. Det enda jag ser är lite grann av ryggen och den smyger försiktigt steg för steg förbi inne i slyet. Efter ett par minuter skymtar jag den i en glipa på hygget, fortfarande nästan krypande försiktigt. När den har försvunnit så kör en av hundarna ut ett djur längre ner på hygget men förföljer det inte mer än 10 min så efter en stund dyker den lite smågläfsande upp på spåert efter "Smygarn" tar bakspåret och försvinner in i skogen.

20111013 Tog en kvällstur med Assar och hälsade på hos AndersW för att titta efter Kanadagås. Tog bara med mig Hund och inte bössa då jag ville koncentrera mig på att få Assar att apportera korrekt. Direkt vi kom ner till fjärden så hörde vi ankor i vassen och tog det  lite försiktigt när vi smög på pass. Så när en gräsand lyfte ur vassen var vi alla beredda, Anders skott gjorde ett fin dun moln kring ankan som föll med ett plask. Jag drog av halsbandet på Assar som kastade sig iväg men bromsade upp lite vid strand/vasskanten, när han kom på att han skulle blöta magen, men fortsatte utåt mot där ankan landat. Hittade den snabbt och tog den, ivrigt påhejad av husse, hela vägen upp på land där jag fick ta den. Kändes som en riktigt bra början på kvällen, att allt fungerade. Vi ställde os att väntade på att gässen skulle börja dra vilket de gjorde, men aldrig inom skotthåll. Så förutom månuppgång och kaffe så var ankan kvällens behållning

20111006 Varit ute ett par gånger medAssar, Tyvärr inte blivit  något vilt men skogen är full av kantareller så lika bra att passa på att plocka lite av hösten kantareller. På bilden har lagt fram ungefär 3kg för torkning.
Drygt 3kg kantareller på tork

20110926 AndersW ringde och undrade om jag ville hänga med och skjuta lite kannadagäss med elever, och ta med Assar. Självklart passade jag på att komma ut och lufta mig, Assar och bössan. Två gäss ramlade med de svindyra Wismuth skotten varav mitt enda skott lyckades plocka ner den ena, tyärr drev den som eleven sköt bort och fastnade i vassen så att Assar aldrig kunde hitta igen den. Mycket högt vatten så det var djup i vassen. Anders visade hur man plockar ut bröstbiten och tipsade eleverna om hur de skulle fixa till den. Trevlig avslutning på en lång måndag efter Lidingöloppet

20110920 Älgjakten avklarad när det gäller de vuxna djuren vi började söndagen den11/9 och den femte föll i backen klockan sju på onsdag morgon. Styckningen på torsdag förmiddag, älgfesten på torsdag kväll och frdag morgon upp till Umeå. Lördag morgon inna vi skulle åka och hälsa på en kompis så passade jag i alla fall på att gå en runda med Assar för att titta efter fågel. När vi kom ut på Fårholmen släppte jag honom så att han skulle få springa av sig, vilket han gjorde med råge. Han skrämde  upp en hare som han drev runt ute på udden medan jag besatte det klassiska grindhålet med lyckat resultat. Innan ni börjar bråka om att man inte ska skjuta hare för en stående  fågelhund så är han redan körd samt 10½år gammal. Kommer han med något lovligt så smäller det.
.

20110830 Åter från Fjället efter rippremiären (område FM1).
Fågel finns men tyvärr klarade varken hunden (letade bara sork/lemmel) eller jag (bommade de kontakter vi faktiskt fick) det där med ripjakt på fjället. Däremot ett par härliga dagar i fjällen är aldrig fel. Åkte upp i tisdags 23/8 och hem på  fredagen 26/8


På spaning ut över jaktområdet (Ullersjön).

Assar i full färd med att snabbt få ner en lämmel som han SJÄLV har fångat, m.a.o. husse göre sig icke besvär.

En död lemmel på stigen, en av de få som jag hittade döda på fjället. På vägen hem däremot så var det obehagligt många överkörda lemmlar på vägen.
Trots allt ganska nöjd

20110629 Fick ett klagomål från stallchefen på kajorna, de hade varit så många (hundratal) inne i det nyskurade stallet, att man inte såg lamporna. De hade förutom skitat ner i stallet också stulit foder (typ säck)

Dagens gärning har varit att gå runt och försöka skrämma iväg kajorna (till grannarna ). Hade nästan lika många bössor med mig som skjutna kajor, ett luftgevär för inomhus jakt (inga kajor inomhus idag) en 22lr för skytte bland byggnader och i närheten av djuren (låter inte så mycket) och en hagelspruta där jag förföljde flockarna en bit från folk och djur.

En apportör (Assar)  var mig behjälplig med att apportera en skadad kaja som försökte gömma sig i dikeskanten. Som ni ser behöver man förutom bössor, apportör också hörselskydd och en skytteväst att bära omkring alla patronerna i.
(Obs! Bilden arrangerad då det var husse som hade väst och öronpluggar.)
.

20110623 Mycket har hänt på jobbet det senaste året med nedskärningar och byte av huvudmann. Vårens jakt har varit inskränkt till bäver och rådjur. En gång hann jag ut med eleverna på bäverjakt varvid vi tyvärr inte lyckades komma till skott men vi hade i alla fall en bäver vid iskanten även om den inte vågade sig upp. Det verkar som om de blivit skyggare med åren vilket kanske kan förklaras med att vi nästan varje år har plockat någon bäver från sjön de senaste 15åren. Det är kanske så att till och med en bäver kan lära sig något bara motivationen är den rätta. Jag var nere själv vid tjärnen utan att komma till skott fast jag verkligen var försiktig. Nästan vindstilla, jag smyger fram så att jag ser sjön men sitter kvar ca. 10min inne i skogen för att se om det är någon rörelse på sjön. När inget händer smyger jag fram de sista metrarna och sätter mig försiktigt ner och kikarspanar längs med stränderna. Bävern låg då ca 1,5m ut från land alldeles stilla på ca 70m håll. Jag kollar in den genom kikarsiktet och funderar om det är möjligt att knäppa den men det är för litet mål för långt  bort och efter ytterligare en minut så plaskar den ordentligt och sedan är sjön stilla förutom Kniporna och Svarthakedoppingarna. Rådjur gjorde jag ett försök 1 maj men har sett så lite rådjur röra på sig nu i vår så jag har ställt in vårens bockjakt.

Bäverjakt med elever