Årets Jakt & Fiske
Årets första

Årets Resultat

2001-01-03 Tog en promenad med bössan för att titta efter toppfågel men såg ingen fågel i topp, trots ny kikare ;-)

2001-01-13 Var ute vid krossbanan idag och tittade efter toppfågel. Vädret var fint, någon endaste minusgrad och lite
snö på marken. Det endaste vilt jag såg var en järpe som lyfte från backen och två älgar som låg och vilade. De låg kanske 600m bort i en öppning i skogen på andra sidan dalen.

2001-02-28 Denna månad har vi koncentrerat våra försök på att få fast rävarna kring skolan. Vi har byggt ett jakttorn inne i vattenbrukslokalen. Vi stod och tittade på byggnaden utifrån isen och funderade på hur man skulle kunna göra en skottglugg då vi plötsligt såg att ventilationsgallret  uppe på väggen var öppet. När vi gick in och tittade såg vi att man skulle kunna en plattform ovanför den ställning vi använder för att hänga upp näten. Några elever snickrade ihop en ställning så att man kan sitta inne i värmen och titta ut i kylan ;-)
AGE och jag tog oss en helg för att decimera duvbeståndet inne i fodermagasinet. Vi använde 22lr CCI zimmer och 222 med luftgevärspellet. Jag tror mest på luftgevärspelletsen de har en bra precision på så korta avstånd som gäller vid inomhus jakt samtidigt som de är så mjuka att de inte skadar omgivningen. Fåglarna används för att agna in rävfällan som står nere vid reningsverket. AGE och jag passade samtidigt på att gillra om fällan till ett känsligare giller men tyvärr har ingen räv ännu vågat sig in i fällan. Man kan se av spåren i snön att den går utanför och vädrar men inte vågar sig in [:-(

2001-03-24 Nilsson är död! Efter en tids problem med att ha dålig ork så kullminerade det i förrgår kväll och igår morse då han hade en jobbig natt, kräktes utan att kunna resa sig. När han på morgonen fortfarande inte kunde resa sig upp fastän illamåendet var över åkte vi ner till djurkliniken i Sundsvall. De behöll honom hela dagen för prover och observation. När jag
ringde ner på eftermiddagen för att höra hur han mådde berättade de att njurarna var slut och proverna visade att hans njurar fungerat dåligt under en längre tid. De hade inget hopp om att han skulle bli bättre utan rekommenderade att vi tog bort honom. Jag åkte ner och hämtade hem honom så att hela familjen skulle kunna säga farväl till honom. Så igår skämde vi bort honom och nu på morgonen följde vi alla honom till veterinären och var med när han fick sprutan och somnade in en sista gång.

2001-03-31  Var uppe i gryningen och letade räv!
Såg några ute på lägdan så efter att ha hämtat 7-08:an i Villekulla  parkerade jag vid tippen och smög iväg. När jag hade 10m kvar till åker kanten så sticker det fram ett rävhuvud. Jag hade inte en chans att ens hinna få upp bössan innan den flöt iväg  längs åker kanten i skydd av riset. Nåja jag fortsatte till den plats jag hade valt ut och såg mycket riktigt en räv till sittande uppe i fårhagen. Jag ålade mig fram bakom en gran som skulle ge mig skjutstöd och öppet fält bort till räven, hållet såg ut att bli ganska drygt. Men när jag satte mig ner och tog stöd och tittade med12X förstoring kändes det möjligt om jag tog ett par djupandningar. Räven föll ihop i skottet men det behövdes ytterligare något skott innan den låg still.
När jag och kontrollerade att den var helt still skrämde jag iväg ytterligare två rävar en borta vid stens och en vid skogskanten på Nordlanders.
Jag fortsatte längs med vägen bort mot kohagen och ungefär vid mjölkbordet mötte jag ytterligare en räv. Men inte heller den ville sätta sig fint, utan tvärvände och sprang iväg längs vägen med  fält och E4:an i bakgrunden. Men det satt tre rävar uppe på  andra sidan E4:an så jag försökte låtsas som ingenting och vandrade förbi dem till jag kom bortom kotunneln.Då vände jag  och smet igenom men när jag försiktigt tittade ut på andra sidan satt en av rävarna och tittade rakt ner på mig. Den reste sig genast och gled iväg upp mot skogskanten. Då den stannade försökte jag med ett skott efter den. Min rekomendatin av detta är skjut inte utan hörselskydd i en tunnel. Jag missade räven men höll på att blåsa ut båda trumhinnorna.
Flådde räven, en ganska kraftig hona, med visst besvär men tyvärr var svans och kranium det enda som var värt att bevara. Jag var uppe mellan 6:30 och 9:30 idag och såg 4-8 rävar vara jag bara lyckades skjuta en. Jag ska nog upp igen i morgon för att se om jag kan få någon av de kvarvarande.

2001-04-01 Näähäpp!!
Inget skjutet idag. Jag såg en räv i svackan vid kohagen som såg lite skabbig ut, men när jag ställt undan bilen och smög tillbaka var den utom skotthåll och försvinnande. Det var den enda räv som våg sticka fram nosen dag.
POSITIVA NYHETER. Nilssons efterträdare är rekryterad :-) I måndags tittade jag efter på Vorsteh klubbens  annonser och där hittade jag bl.a. http://home.swipnet.se/Briza/ Vilken verkade vara den i särklass snyggaste och mest meriterade av valpkullarna. Hela familjen väntar nu med spänning på bilder på valparna och det videoband som Annika Gustafsson / Alingsås lovat skicka. Valpen ska hämtas i månadsskiftet Apr/Maj så vi kommer inte att åka ner till Alingsås (ca700km) för att titta på valparna innan det är dags att hämta dem.
 
 

2001-04-06 Fredagen var vi ute och tittade efter om bävern hade varit uppe någonstans. Hittills har vi fyra ställen som den varit uppe på och AndersW har redan skjutit årets första hemma hos sig. Annars var det mest hänryckande med alla vårfåglar, Tofsvipor, Sångsvanar, Tranor, Gräsänder och Kanadagäss.

2001-04-12 Det har varit en lugn vecka. Vår rävfälla har tyvärr slagit igen utan att något djur var kvar. Förra veckan hade någon tagit duvan från gillret utan fällan hade slagit igen. Då misstänkte jag en familj som var ute på isen och fiskade precis vid fällan. Chansen att ett djur ska gå in i fällan och lirka bort fågeln från gillret utan att fällan slår igen är i stort sett omöjligt. Att den dessutom skulle ha lämnat den andra duvan som inte var gillrad orörd är inte sant! Nu när jag var ner på måndagen och tittade till fällan så var den igenslagen och både giller och fågel var borta. Den här gången misstänker jag att det var en grävling som faktiskt har styrkan att kunna lyfta upp luckorna.
Veckans enda jakt var att jag smet ut på kråkjakt efter lunch på Tisdagen. Sköt en kråka med 222:an och 40gr kula. Tänkte passa på att samla på mig lite kråk- och måsfågel så att jag har något att leka med till valpen.Har varit och provat lite laddningar på skjutbanan inför bäver och bockjakten. Sierras 100gr kula(utgångshastighet 925m/s) sjönk 2,5cm på 200m och 28 cm på 300m men höll ihop bra. Jag sköt två skott på båda avstånden ,på 200 m var det 25mm mellan de två skotthållen och 1,5cm åt höger. På 300m var det 17mm mellan skotten och de satt rakt under siktpunkten. Annars var det mest positiva Sierras 160gr GK med 35gr Vithavouras N135 som spred under 28mm, de tre första skotten spred under 9mm. Det mest talande var att bössan måste vara ren, max 10 skott, för att hålla ihop träffbilden.

2001-04-25 Årets första bäverkväll med elever. Ante, Westlund och jag skulle dela på 11 elever. Ante skulle till Mörttjärn och Westlund till Saltåsen och själv tog jag med mig Robert Anders L och Jonas till Eden. Jag har varit ute några kvällar tidigare nu på våren utan att komma till skott men nu skulle vi till Birger, och där brukar det vara stora chanser att komma till skott.  Kvällen var ljum och det hade bildats råkar längs stranden utanför hyddan. Det hade tyvärr också vuxit till ganska mycket sly runt hyddan så det var svårt att få ett rent skottfält om bävern skulle ta sig ut. Jag lämnade Robert på utkik med 222:an, då han är den enda eleven med egen vapenlicens, och smög runt för att se om jag kunde hitta ett bättre ställe. När jag och Anders satt och tittade på en råk lite längre bort från hyddan small det. Robert hade haft en bäver precis i vattenlinjen men tyvärr var det ingen träff. När vi efter avslutad  kväll, strax efter att morkullan börjat flyga, gick ner för att titta på skottplatsen var en ganska grov videkvist avskjuten. 222:an med bäverammunition är extremt känslig för kvistar då den är gjord för att mer eller mindre explodera i bävern.  Vid återsamling i Villerkulla visade det sig att alla grupper hade haft närkontakt med bävern, men tyvärr vart inget mer skjutet denna kväll än en Videkvist ;-)
 

2001-05-04 Bäverjakt utan Nilsson! Efter många kvällar där vi sett bäver men inte kommit till skott lyckades jag faktiskt skjuta en i Djuptjärn i kväll. Jag smög ut efter södra sidan för att komma inte komma  i vind till hyddan mittemot. Efter några meter hörde jag ett kraftigt och plums då en bäver varnade för mig ! Jag gick och satte mig i rågången varifrån jag hade hyddan på ungefär 80m m.a.o. lagom skjutavstånd och bra vind, så nu skulle nog allt fungera. Efter en timmes väntan dök Bävern upp strax bakom mig, alltså från den fel hydda, nämligen den gamla hyddan ca 20m bort Bävern simmade iväg bort mot utloppet och jag kunde inte se var den gick iland. När klockan började närma sig 10:00 reste jag mig upp för att sakta börja smyga mig tillbaka till Assar som väntade i bilen. Naturligtvis skrämde jag upp några gräsänder när jag smög fram för att titta på den gamla hyddan, medan jag stod där och tittade på fåglarna som landade längre bort i sjön kom bävern tillbaka. Antagligen för att kontrollera vad som hände den simmade fram och tillbaka och försökte se vad jag var och la sig så småningom stilla och tittade på mig en 15 meter bort. Jag siktade mot huvud/rygg och den vart stilla i skottet, men för långt ut! Metspöet med krok  var bara sex meter långt och den var säkert 8-9m ut hur jag än letade längs stranden för att koma närmre, istället såg jag att den fortfarande rörde sig: Jag försökte ställa mig på isen men den var för vek så jag istället fick jag bekräfta att Djuptjärn är en djup tjärn direkt från stranden. Jag var tvungen att utföra en nästan kontrollerad Strandinare och vad/simmade ut bland isflaken så att jag kunde nå den med kroken. Det visade sig att jag hade skjutit av ryggen så jag var tvungen att avliva den med ett extra skott. Tyvärr vart det inte så mycket kött att ta till vara då kulorna hade splittrats ordentligt, men skinnet vart nog ganska fint.

2001-05-20 Vi var ute med eleverna igen den 15 och försökt komma åt bäver. Totalt var vi ute tre gånger med eleverna men det vart ingen bäver i år
Idag har jag varit på Sävar Jaktskyttebana och provat bössorna. De hade "Sävar Open" en sammankomst för bänkssyttar. Jag tyckte det gick riktigt bra i Jägarklassen med 7-08:an då ingen serie var över 20mm. Stefan som gjorde i ordning min bössa var med och tävlade i samma klass så han lyckades ta första platsen, men jag är ändå ganska nöjd med mitt skytte som ialla fall gav en hedrande andra plats med bästa träffbild på 13,2mm (resultatlistan). I Sporter klassen tävlade jag med 222:an vilket gick åt pipsvängen dåligt. När jag ropades upp vid prisutdelning i Sporter klassen trodde jag att de skämtade, normalt brukar träffbilderna där var under 10mm,  men det visade sig att vi var bara två i klassen, och den andra hade haft ännu värre träffbilder än jag!

2001-05-22 Trut skytte! Anders S har haft problem med en Havstrut som stulit fisk från kassen. Självklart har jag lovat att försöka skjuta den men den verkar känna igen mig eller annars har den bara vara väldigt försiktig? Förra veckan såg jag
verkligen truten ute på odlingen men den flög så fort jag gick ner till stranden! Igår satt jag en stund efter jobbet för att se om den vågade sig fram, men inte då. Jag gjorde ett nytt besök idag och det satt en gråtrut strax utanför odlingen men jag vart osäker om det var en fiskmås och tyckte inte det var lönt att smälla på en mås och kanske skrämma iväg truten om den fanns
i närheten. När jag höll på att packa in bössa och sandsäck i bilen igen kom en havstrut och jagade aggressivt iväg gråtruten.
Efter ett tag landade Havstruten på timmerstocken utanför odlingen som gråtruten suttit på tidigare. Så jag plockade fram
sandsäck och bössa och gjorde ett nytt försök. Truten ramlade av stocken i skottet (150m i stark sidvind)  men jag hade tyvärr bara skjutit av vingen så Anders var tvungen att skynda ut med båten för att fånga in den. Den lilla varmintkulan (40gr Sierra) hade nästan slitit bort vingen. Truten hade troligtvis dött inom någon timme av skadorna, men det känns alltid bra att kunna förkorta lidandet så mycket som möjlig, plus att på det här sättet slapp det bli några upprörda känslor hos grannar eller dylika personer

2001-05-27 Helgen har ägnats åt gäddan! Johan och jag har varit uppe vid Nordvik Fre. Lör och Söndag . I Fredags fick jag en gädda ungefär trekilo på en silverfärgad Rappala. Lördag ville Johan vi skulle upp igen så att han också skulle kunna få en gädda men tyvärr jag fick två st (ca. ½ kg )och blev av med Rappalan i en trädgren. Den andra gäddan högg på ett litet grönfärgat skeddrag (Utö). Johan gav sig inte så vi åkte upp idag igen och jag fick två gäddor direkt (+1kg st.) Jag hade med mig hagelbössan och sköt ner Rappalan och trädgren. Som Avslutning inne i Mörtviken rodde jag runt med mitt och Johans beten på släp. Alldeles vid inloppet högg en gädda som nästan slet Johan ur båten men när han lyckades med att få upp den var vikten ett knappt kilo. Han lyckades få ytterligare en gädda i samma vikt och ett ordentligt napp av en gädda modell större som han tyvärr inte lyckades få upp. Själv fick jag en ytterligare en liten gädda som slukat nästan hela Wobblern. När jag äntligen lyckats få loss den ur gäddkäften så kastade jag den överbord för att fixa till linan och märkte tyvärr at den inte längre satt fast. SK_T Nåja det var härligt med Johans första gäddor det uppväger lätt Rappalan

2001-06-07 Eleverna var ute med Strandin idag så jag passade på att skjuta en skrattmås som stal foder. Sierras 40gr kula passar bra för måsjakt. Det blev ett ordentligt utgångshål fastän fågeln är så liten. Troligtvis är rickoschett risken nära noll med denna kulan.

2001-06-21 Denna vecka har Assar börjat visa stånd för fågel . Vi har också badat fötterna i havet ,men han har ännu inte gett sig ut på någon frivillig simtur (han har ramlat i från båt två gånger). Efter snack på nätet var jag tvungen att prova 222:an med lite olika friflykt, från 0,5mm till -0,5mm =inne bland räfflorna. Allra bäst vart det med 0,1mm ff

2001-07-03 Nu skulle morkullejakten varit i fullgång :(

Assar och jag har tränat apport fast med kommandot "hämta", jag spar apport till om vi blir tvugna att använda tvångsapport metoden. För att han ska få lite erfarenhet har vi skjutit en duva i fodermagasinet och en kaja i lärkträdet på skolgården. Vi hade problem med duvan då han hellre ville tugga på den än hämta men däremot så hämtade han faktiskt kajan när han väl hittade den. Den vart nämligen kvar uppe i trädet en stund innan den föll ner. Så Assar såg aldrig vad som föll och vad han följaktligen skulle leta efter När vi upprepade hämtningen, Assar fick sitta kvar och jag "gömde" kajan, vart det lite problem varför vi gjorde om det hela inomhus med bättre resultat. Dagens Viltvårdande åtgärd var att sätta upp en saltsten på Ry då den gamla var slut och pinnen omkull knuffad.

2001-08-25 Premiär :o) Assar och jag har varit ute hela dagen och letat fågel. Ungefär fem kontakter under dagen. Assar visar upp ett fint sök och ett stort intresse tyvärr har ståndet mycket kvar innan det blir stabililt. Jag stötte upp en tjäderhöna (som jag inte hann med) och när Assar kom fram stod han i ca. 3s. innan glatt kastade sig ut i ett sök efter hönan. Av fågelkontakterna var det bara en där Assar själv stötte upp fågeln. Normalt gick de upp långt innan vi kom i närheten. Men hörde oppfloget och skymtade eventuellt något mellan några träd långt borta. När vi var tillbaka vid bilen och hade kopplat upp Assar, jag skulle bara smyga fram och titta om det låg några ankor vassen, så var han så trött att han lade sig ner varje gång jag stannade.

2001-09-02 Strövade omkring uppe vid skola och försökte få några skottchanser på ankor, men alla kråkfåglar som samlats var bättre hundträning Tyvärr kom vi inte riktigt nära så att vi kunde få lite stånd och apport träning. Jag misstänker att kråkorna på Nordvik känner igen min bil och mig för om jag stannar och tittat på dem så lyfter de på 200m håll....

Till slut gjorde vi så att vi smög oss på några inte anande duvor, Assar stod stenhårt på 10m håll från duvorna som oberört promenerade omkring. Så vi reste dem med glatt JAAAA! Tyvärr vart det bomskott då Assar drog för mycket i repet för att jag skulle klara det. Så nytt försök, vi följde efter de fyra duvorna bort till fodermagasinet där Assar fastnade när vi kom runt hörnet och Duvorna kom inom synhåll denna gång fuskade jag och sköt en duva på backen som vi övade apport på. Det gick inte helt smärtfritt då han glatt sprang fram och började tugga .. Vi tog om, och det gick bättre då han sprang tvärs över planen, fann, hämtade och bar duvan nästan ända fram innan han släppte den, men på upprepat kommando kom den fram till mig. Till slut provade jag även med att stoppa in duvan i hans käft säga apport och promenerade iväg en bit med honom bärande duvan bredvid mig. Det känns som om det kan bli bra men vi får hålla på träna (ett par år :o)

2001-09-07 Jag var ute med eleverna efter hare idag tillsammans med AW och Jessie. Hon sökte av skogen medan vi stod och huttrade under en gran i regnvädret, vilket är samma väder de lovat under vår älgjakt nästa vecka. När vi hade fikat och stått i någon timme så bröt jag upp, tog med mig en elev för att se om vi kunde komma åt någon anka i Skullersta tjärn. Vi hämtade Assar, parkerade bilen och började smyga framåt i diket samtidigt som himmelen öppnade sig (= kliva in i en dusch). eleven hade min bössa och jag kom efter med Assar. Och minsann var det inte en Bläsaad i vassen, som inte hann undan. Ner till vattnet och ut med Assar som glatt kliver i och snabbt tar sig upp igen när han märker att han inte bottnade. Jahapp..det var bara av med kläderna och försöka visa Assar hur man simmar ut och hämtar ankor. När jag då står till midjan i vattnet och lockar på Assar så kommer Antes finnspets varvid Assar helt tappar ank-fokus och bara ser hund. Nåja jag simmar ut hämtar ankan ropar på Assar och lyckas få tag i honom slänger i honom och trycker fast ankan i munnen och låter honom simma den sista metern in med mycket beröm och hjälp när ha når strandbrinken. Alla jägare nöjda, både skytt, husse(kunde nog varit lite gladare ;-)och hund.

2001-09-08 Var uppe på Nordvik och passade bl.a. på att skjuta en kråka som Assar vägrade att apportera. Tyvärr nu blir det tvångsapport ändå :-(

2001-09-10 Vi börjar med Älgjakten idag. Tre nere före 9.00 och regnet började ösa. Vi bröt efter flåning och städning och hoppas på bättre väder i morgon

2001-09-17 Älgjakten är över, fem nere och en sparad till Oktober. Jag har själv inte sett en levande älg under veckan utan endast de som vi släpat till slakteriet. Bland det roligaste som hände var att jag och Anders W hade med oss några elever under Fredagen.

2001-09-25 Ante och jag tog en eftermiddag uppe i Aspnäs med Kia. Tio minuter efter vi klivit ur bilen hade hon ett upptag utom synhåll men strax framför oss. Efter 2 minuters spänning kom en Tjäderhöna flygande över oss och tyvärr var detta den enda fågel vi såg, även om Kia hade ytterligare några upptag. Ante skyllde på lövfällningen och att det är svårt att få fågeln att sitta trygg under den perioden. Vädret var kalas och marken verkade väldigt lovande, så lite senare på säsongen när löven fallit måste vi göra ett nytt försök

2001-09-29 Jag satt ute och frös nu på morgonen och tittade efter ringduva. Det var ganska kallt med frost på den nyslagna åkern. Medan jag höll på med bulvanerna flög det gott om duvflockar. När jag väl satt gömd under sälgen kom det bara någon enstaka förbi och ingen som jag kunde komma åt. Jag hade ställt ut Antes duvor på ungefär 25 stegs av stånd och de fyra gässen på 35steg så att jag skulle ha bra koll på avståndet. Jag hade någon enstaka som kom flygande snett bakifrån längs allén, men intet skjutet vart det idag

2001-09-30 Jag var tvungen att försöka en gång till innan elverna släpps lösa på duvjakt :-) Efter en hel del bomskytte kom jag på var/hur jag skulle placera mig. Tyvärr fick jag ingen fågel idag heller men jag tror att vi kommmer ha ganska goda möjligheter på eisdag morgon. Om jag hinner lära mig hagelskytte till dess :o På vägen hem stannade jag vid Svartnorabron för att titta efter Säl och såg verkigen en som dök när jag klev ur bilen och som sen var inne i solglittert under bron och röck i näten. Jag misstänker faktiskt att platsen jag såg den först på är jaktbar och att jag känner markägern ;-)

2001-10-06 Ingen jaktlycka med eleverna heller när vi försökte med duvorna på tisdags morgon :-(
Vi har däremot börjat förbereda oss för säljakt :-) Dels har vi säl inne i Norafjärden och dels har säl varit inne i odlingen igen. Jag såg den senast i torsdags strax utaför odlingen, men den hann försvinna innan jag fick i ordning grejorna, och när den dök upp igen var den för långt ut i fjärden. Den verkar vara mycket försiktig(=svårskjuten)

2001-10-14 Efter brunstuppehållet är nu oktoberjakten inledd, hela helgen utan att skjutit någon älg :o(
Och sälen har inte blivit skådad sen sist, än mindre skjuten men vi är flera som försöker hjälpa till :o)
När jag var uppe förra Söndagen och gick med Assar passade vi på att sätta igång rävfällan. Den är agnad med några nöstskrikor och lite fisk, vi får väl se om vi kan få någon räv att våga sig in denna veckan.

2001-10-27 Ingen älg för mig i år. De sköt de sista vuxna förra helgen, då jag inte kunde vara med, så nu är det bara kalvjakten kvar. Nåja smygjakt på nysnö efter kalv kan nog vara riktigt spännande jakt där vi dessutom kan ta med oss eleverna :-) Rävfällan var vittjad på skrikorna utan att gillret hade lossnat. Jag gjorde om gilleret gen om böja till det så att det inte ska gå att lirka loss agnet. Sköt en skata med 110gr Speer på 100m och använde den störstadelen som agn och de mindre som lock. Den gick nämligen ordentlig sönder i skottet så att jag fick gå och leta efter delarna!
Bild på Assar nästan 8månader i Regenet

2001-10-31 Harjakt med AndersW på Skolans mark. Vi skulle mötas på crossbanan 7:30 men jag kom inte dit förrän 7:37 då jag var och provianterade på Flodins konditori ;-) Regnet hade börjat strila redan på Vedabron, så jag kom fram med regnet och Anders var redan försvunnen, men hade lämnat bilen vid klubbhuset. Det visade sig att han och Jessi inte hade hunnit längre än till andra ändan av crossbanan så vi strålade ihop och började promenera ner mot mörttjärn medan Jessi sökte efter hare i Skogen. Uppe på berget ovan Mörttjärn fick vi så småningom upp en kaffeeld vid en en gammal tjärstubbe, andra stubben vi försökte oss på för att hitta riktig tjärved då allting var blött i regnet. Vi delade på kaffet och varsitt Wienerbröd från Flodins och diskuterade må-ti besök hos jaktgänget uppe Burtträsk och tyckte nog både att det hade varit mer givande med mera jakt och inriktnings möte än med programmål i tvärgrupper. Ett stort tack till de från jaktinriktningen som tog väl hand om oss och lyckades till och med få ut oss i skogen på lite fågeljakt. Ungefär vid nio fick Jessi upp en hare vid bergskanten där Även Anders och jag gick och puffade och buffade för att se om vi kunde hjälpa till att få loss någon tryckande hare. Men som sag Jessi fick loss den och det bar iväg runt "båten" och runt Mörttjärnsberget innan det stannade efter ca 30 min genom att Anders sköt haren ungefär 100m från där jag stod beredd. En fin hare nästan helvit med bara lite blygrått kvar på ryggen. Efter urtagning, beröm och diskussion om hur drevet gått drog vi oss upp mot crossbanan där Anders lämnade ryggsäck och hare. Vi fortsatte längs Djuptjärnsberget runt Djuptjärn och lyckades till slut ta oss över bäcken som normalt brukar vara nästan tom. På andra sidan Djuptjärn gick vi på berget bort mot bommen, vi skrämde upp några tjädrar längs med vägen. När vi var vid Kalles pass försökte Anders att ropa in Jessi, men hon vill inte komma utan var på sluttningen ner mot vägen och lyckades få upp något, lagom till att vi kom ner till vägen. Anders sprang upp på berget medan jag stod kvar vid vägen. Efter 20 minuter då drevet gått på Nattsstudalsidan sprang jag upp på berget lagom för att höra (genom mitt flåsande) hur Jessi kom i fruktansvärd fart över berget och sprang ner till vägen där det vart tyst och tappt. Gissa om underteckand vart ....... Men efter fem minuter kom drevet igång igen upp för berget rakt mot mig, men jag såg bara ryggen på Jessi för att nästan samtidigt höra ett skott. Nåja jag stod nästan rätt denna gången på morgon var det ju 100m ifrån och andra haren var inte mer än 50 m bort (det märks vem av oss som är den erfarna Harjägaren :o). Jag promenerade upp och mötte Anders på väg ner och han undrade om inte jag vill ha haren. Jag tog ur den på mossan, en lite gråare hare, med en brun fläck kring ögat. En unghare enligt Anders. I mossan där vi träffats var det fullt med trattisar så vi tillbringade max fem minuter med att plocka i min ryggsäck och det vart ca 6l rensat och klart!! Nöjda och blöta tog vi oss till skolan för lunch och träff med de andra lärarna. Studiedagar -det är grejor det.... ;-)

2001-11-11 Veckan har gått i säljaktens tecken, men tyvärr ingen lycka för mig :-(
Förra helgen satt jag lördag och söndag morgon och tittade efter sälen vid fiskodlingen, men den vågade sig inte tillbaka. Överhuvudtaget verkar sälen inte varit vid odlingen efter att sälskrämman sattes igång. Torsdag var jag ut med några elever och la ett siknät ute hos Anders R för att se om vi kunde få någon sik eller säl att intressera sig för nätet. På fredagen efter skolan, när jag svängde förbi, berätta Anders att de hade haft två sälar i viken, så jag gick ut och satte mig på klippan och fick efter en stund mycket riktigt se en säl ~100m ut. Medan jag försöker få till skjutställningen försvinner den för att inte visa sig mer, detta fastän jag var där både lördag och söndag morgon, då jag tog upp nätet beroende på stormavarning. Nåja två öringar och två sikar är ju också ett resultat på bara ett nät :-) När jag kom hem på fredagen fick jag veta att min licensansökan på en 458WinMag hade gått igenom så nu hoppas jag få bössan under veckan som kommer.

2001-11-21 Min 458Win har dykt upp :-)

En liten närmre titt :-)

Jag var ut i dag och provade och rekylen var helt ok Relax and enjoy it som någon tok sa ;o)
Tyvärr var klackarna och montaget åt H-V, ni ser på övre bilden att kikaren spanar upp i det blå :-(
Men de lovade på affären att leta reda på något som passar och skicka ned det.
När det gäller jakt så har vi satt igång rävfällan igen med ett nytt giller, som kanske fungerar ?
Jag gillrade den med en bäversvans och la in några nötskrikor som Assar och jag sköt i helgen då vi också kom ordentlig osams över hur husse tror att man ska bete sig när man apporterar :-(

2001-12-05: Senaste jaktdagen att räknas var i onsdags då vi hade pysseldag på skolan. AndersW och jag hade varsin grupp ute på Harjakt. Anders var ute BjörnN och Jessie och de lyckades faktikst skjuta en Hare. Eller rättare sagt en ELEV sköt den och var, med all rätt, stolt som en tupp. Själva hade vi fullt sjå med att få upp eld i regenet så att vi kunde laga till lunchen på Mohika-hällen vi hade med oss :o( Till jakten hade vi hjälp av två stövare hos oss utan att lyckas få upp något. Det enda viltet vi såg var en tjäder tupp som AndersW, som dök upp för att berätta hur bra de hade gått för dem, skrämde ordentligt:-)

2001-12-08 Sälen har varit vid odlingen igen och ätit fisk. Jag var ner till odlingen i torsdags och skjöt någon trut men kunde inte komma ut till odlingen och hämta den då roddbåten var uppdragen och jag inte fick igång motorn. När AndersS var ut dagen efter såg han anledning till att det varit så pass mycket mås på odlingen. Mycket död fisk låg i kassarna med ett hugg bakom fenorna. och sälskrämman hade slutat fungera och sälen hade återvänt :-( Tyvärr saknar jag bil denna helgen vilket gör det lite svårt att svänga förbi och se hur det går med säl, mås och fiskar.
På hundfronten är den stora nyheten att Assar har börjat försöka lyfta benet. Vid tisdagens besök I Umeå Lyfte han på benet och sjönk ner som en punkterad traktor på det lyftade benet. Han har m.a.o. inträtt i slyngelådern och får ibland för sig att han inte alls behöver lyssna på vad husse skriker om utan att han har rätt att fortsätta kolla upp detta intressanta som han hittat.
458:an skjuter bra tre skott på 3 cm ska väl räcka till de flesta älgar vi har i skogen. Jag har laddat upp 350grSpeer som enligt test ska vara lagom hårda för kalibern. Min gissning är att den laddning jag använt för 350gr Speer 70gr N200 borde ge en hastighet kring 750m/s. Jag har lånat ut Krongrafen så jag har inte mätt upp hastigheten med den försiktiga 500gr laddningen jag mätte (66grViht 135) gav 605m/s. Efter att ha provskjutit stående tog jag bort främre rembygelfästet och jag funderar på om det kan vara värt att sätta tillbaka järnsiktena på 458:an en sån kaliber bör ha någon sorts backup?

 

2001-12-24 Årets juklapp en av Stefan Åbergs knivar :o)

Jag hade tingat den hos Stefan och skrivit upp den på Önskelistan hemma som min enda önskan ;-) Avslutningen på skolan har varit den bästa hittills då vi har haft praktik med våra M&N 2:or. Må - Ons Drevjakt med eleverna genom marken på Nordvik. Inget vart skjutet men vi hade kontakt med villebråd alla dagarna Hare och Rådjur studsade precis utom skotthåll från elever. När jag skulle åka hem på Ons så hade dessutom en skabbräv gått in i fällan nere vid reningsverkte. Så det skönt att bli av med den plus att se att den nya gilleranordningen verkar fungera. Fre var det en avslutande harjakt med Personalen samt att vi var och såg ut ett lämpligt sälpass. Om nu bara tiden tillåter finns det stora möjligheter till att få en säl eller rådjur nu under helgen.

2001-12-29 Snöfall, kuling och -13ºC men jag orkade sitta i två timmar och spana efter rådjuren som jag visste fanns uppe i backen, en jaktkamrat hade sett 8 djur i backen igår. Efter dessa timmar var jag tvungen att ge upp för kylan :-( Inget mer än kråkor såg jag, men vinden låg fel, så att det är klart att de kände min vittring.. När jag kom tillbaka till bilen tog jag en promenad med jycken i snöre bort mot tippen för att se hur mycket rävspår det kunde finnas. Längs med vägen fanns alldeles färska rådjurspår, mycket spår, och språngspår? Jag snodde runt lite grann och hittade efter ett tag färska spår av lodjur! Det var spår efter jakt inne skogen med långa språngspår som korsade varandra åt alla håll, tur nog inget rådjur kvar på platsen. Det kan förklara varför de var extra försiktiga idag borta i backen. Fortsatte fram till tippen och sköt en kråka med 150gr Sierra Mtch varvid även en stor del av kråkan försvann. Använde kråkan som agn när jag gillrade upp rävfällan igen. Med ett Lodjur i knutarna så känns det lite extra viktigt att fällan är igång då Lojakt med fälla är tillåten från den 22/12.

2001-12-31 Nähäpp, inget Rådjur i år :-( Jag gjorde ett sista försök att sitta ute i morse och spana mot Hammarbacken där det var färska spår igår när jag kollade räv/lo-fällan. Idag syntes inget mer än snö som yrde i den starka vinden -17ºC vilket gjorde att jag stelnade till ganska snabbt och började promenera, när väl månen gått ner, omkring för att se vart djuren rört sig. De hade mycket riktigt lämnat hammar backen där det var några hyfsat färska legor men alla spår ledde bort. Nåja de finns kanske kvar i Maj när vädret hunnit bli lite mer civiliserat :-).
Sammanfattning av jaktåret är nog ett av det är ett med minst skjutna (matnyttigt) vilt. Jag hoppas också att jag nästa år ska kunna börja Assar vid jakt och att valp luddet som idag sitter mellan örorna ska ha minskat så pass mycket att han går kommunicera lite mera med.

Så som mina elever ser mig Åter till Min startsida