Loggbok J17


31/3-2020 Båtvalet och -köpet avklarat, det blev en J17. En sex meters segelbåt för dagsutflykter som 1975 levererades till Gräddö. Båttypen är baserad på de gamla Långedragsjullarna, som var baserade efter Bohusjullen se mer fakta på sailguide båten låg vid köpet på Ljusterö.


Pågående logg
2023-09-20
Snövarning i Kiruna så ny variant av ställning och presenning på, invintring klar.

2023-09-02
Upptagning, ny plats.

2023-08-19
Började med att vinden dog men efter någon timme fint seglingsväder. Bilbo och jag rundade Hälsingen och Kråkskär. Pratade med en fiskare och fick med mig en sik hem att röka.

2023-07-19
Provade att segla runt med wobbler efter båten. Ingen fisk men verkar fungera.

2023-06-27
Till Högholmen med frun över dagen.


2023-06-15
Bilbo och jag på rundtur. Delvis i absolut stiltje....

2023-06-13
Påmastning avklarad men Hondamotorn hemtagen för genomgång. Fungerade bra efter rengjord förgasare.

2023-06-06
Tänkt påmastning med glömd vindex.

2023-05-27
Sjösättning. Fixat en hel del med elen under vintern.


20222022-10-21
Första snövarningen så presenning över båten och hemtagning av elpanel och logg.

2022-09-03
Upptagning av båten. Lite strul med vaggan man annars ok.

2022-08-24/25
Seglade ut till Ulvön och övernattade på Hotellet. Svagvinds kryss ut (ca 6tim) och frisk medvind hem med revad stor (ca 2,5tim).


2022-08-03
Vaknatt Näske.

2022-07-23
Segeltur med fru och Bilbo. Seglade runt kardinalmärket.

2022-06-28/29
En tur med övernattning till Södra Ulvön.
La till i sundet och promenerade bort till Marviksgrunna. Tyärr fullt av fästingar längs med vägen vilket vi upptäckte i efterhand. Marviksgrunnan visade sig ha ankringsförbud och övernattningsförbud....
Seglatsen helt ok även om det var kryss största delen av vägen dit och spegelblankt på vägen hem. Bryggan i sundet har helt ok djup till sista decimetrarna innan bryggnocken.2022-06-22
Provsegling med trolling. Bör ha ett kortare spö men annars ok.

2022-06-02
Provsegling inne i viken och åtdragning av vantskruvar.

2022-05-30(?)
Påmastning med Johan. Lite strul med vantskruvarna som jag tur nog hade med extra pinnar och ringar till.

2022-05-21
Sjösättning utan problem. Det enda var att vi små segelbåtar numrerades om så att vi lyftes efter varandra.

2021
2021-09-17
Tagit hem batteriet och täckt båten. Passade även på att ramla av stegen när jag skulle kolla presenningen runt de nyinköpta gardinstängerna.

2021-09-04
Båten upptagen och i vaggan. Lite strul med att vi flyttade vaggan ca. en meter för att komma bort lite från en annan båt. Så när båt och vagga skulle sättas ner så stämde inte "höjden" på underlaget med bräderna jag lagt ut innan. Kollade även vatten i dyvikan, och intet vatten rann ut när jag öppnade den, vilket kändes bra.
Bilder från upptagningen2021-09-02
Johan och jag åkte ner och plockade av masten inför upptagningen till helgen. Gjorde en ögla av ett långt rep som vi fäste ovanför spridarna och änden av repet vid mastfoten.

2021-09-1
Har under sommaren förstärkt vaggan med två U-balkar så att båten nu ska kunna lyftas i vaggan. Packade den på Cecilas bil varefter vi körde till Näske och monterade den där.

2021-07-27
Kvällstur med Tommy(SSRS). Tillräcklig vind för att komma upp i 4 knop men vinden tog slut väl fort och vi gick sista biten in för motor

2021-07-26
Seglade till Högholmen. Varmt i stan och bara 20 grader på ön och 10 i vattnet. Mycket folk vid bryggan, klämde in oss vid nocken. Skulle kunna gått längre in på sydsidan av bryggan p.g.a. djupet.
Lite sommar bilder
2021-07-24
En tur till Tärnättholmarna med Cecilia. Trångt vid bryggan så Bilbo hoppade i till strandkant. Badade från båten när vi låg i stiltje. Kallt vatten (x<10C) och lite bökigt att klättra in på badstegen, men nu är det provat.

2021-07-14
En segeltur med Bilbo till Norra Aspviken där vi inte gick iland till Bilbos frustration. Har fäst en tamp vid rodret för att kunna släppa rodret för småfix.

2021-06-27
En tur med Bilbo mot Mjältön. Kryss hela sträckan så vände och rundade käringskäret och slörade hem.

2021-06-17
Påmastad men ännu inte fått ström till lanternan i masten.
Hade en ide' om slå en lina runt masten att fästa kroken i vilket inte fungerade klanderfritt. Kom dessutom på att det är mycket lättare att hålla i vantskruven och fästa den i skrovet jämfört med att fästa vajern i vantskruven.
Hade tur nog med mig Cecilia men kom ändå hem ganska sent samt att det var plus sex grader längs med vägen hem enligt biltermometern.
Testade lanternan och den lös innan jag satte på masten. Hittade dessutom en kontakt som passade i skrovets kontakt men kunde tyvärr inte få lanternan att lysa. Så nu får jag försöka kolla lampan igen och var kablarna tar vägen.


2021-06-09 Äntligen i Vattnet!
Hade problem med sjösättningen i år då vi hade nya traktorförare i Båtklubben. Ifjol så lyfte den gamle upp min J17 direkt ur vattnet och satte ner i vaggan. I år så ville den nya inte ha båten dinglande under "gaffeln". Så via en bekants brorsas kollega så fick jag hjälp att lyfta i båten. Hoppas att det till hösten kan bli lite smidigare.
Äntligen ligger hon i vattnet.2021-02-08 Fick mail från Näske att de skottat, så jag var ner i helgen för andra gången sedan snön kom för att kolla att presenningen låg kvar och inte rasat in

Bild på båten där masten ligger i två klyker som håller upp mast och presenning.


2020 (Första året)


22/9 Igår kom båten upp.
Var i Näske strax före klockan åtta i lördags och fick kö nr.17, vilket borde passat bra till min J17. Träffade bl.a. Stefan U. som som tidigare lovat att det inte skulle bli bli problem med en så liten båt vid upptagningen. När det blev fikapaus vid tiotiden så frågade jag en av de ansvariga var min vagga kunde stå med båt på. Han tyckte jag skulle prata med traktorförarna, som körde båtarna från kran till uppställningsplaterna, om min båt/vagga. Det visade sig att de inte hade med sig den utrustning som skulle behövas för att säkert kunna lyfta min båt.
Så efter lite fundering och ett andra snack så bestämde vi att jag skulle ta upp min båt vid ett senare tillfälle. Då min båt var så pass liten kunde de ta upp den med traktorn, utan hjälp av kran.
Så igår var Lennart V. där med traktor och lyfte upp båten till Vaggan som fick stå kvar där jag placerat den i lördags.
Bild från stora upptagningen och min båt äntligen i vagga.18/9 Var med Cecilia och plockade av masten samt körde ner Vaggan. I morgon får vi se om jag kan få upp den för vintern eller vad som händer.

5/9 Med Janne til Tärnettholmarna, norra viken. Hade tänkt segla till Högholmen men blåst och motvind fick oss att stanna vid Tärnett. Visade sig vara en kontroll för Högakusten trail på berget ovanför bryggan så det var många som passerade. Vi fiskade oss runt holmarna med bara en tappad fisk (Janne) som resultat. På vägen hem vände vinden till Nordlig och dog sedan helt.


15/8 Seglade till Baggviken med Cecilia och Bilbo. Räknade till 24 båtar inne i viken (jämför bilden nedan med den från 11/6). Alla bryggorna var fulla men vi lyckades klämma in oss på inre kanten av Bastubryggan. Ankar- och tillläggning fungerade klanderfritt. Promenerade till Baggsand där Cecilia och Bilbo badade innan vi åt matsäcken. Seglade hem (~9NM) på under tre timmar med 5,3knop som nytt max.10/8 Vaknatt på Båtklubben. Lugn kväll med mycket grillat och läsning i ficklampssken. Nu kan Bilbo slinka in i båten utan större problem. Mycket stolt/glad hund som studsar vilt efter att han hoppat i land.31/7 Seglade till Tärnättholmarna med Cecilia och Bilbo. Lite kort ankarlina men lyckades till slut få fast draggen. Gick därifrån till Näskebodarna, otroligt mycket folk, mötte säkert någon var 100m.
Svaga vindar på vägen hem.17/7 Kort tur med båten i bris. Blev omseglad av en som jag tror kunde gå 10grader högre i vind under kryssen, på vardera ben :-/


9/7 Baksidan på Namnskylten "SKUM II BESTÄLLDES 10.12-74. LEVERERADES 22.3-75. SJÖSATTES O. PROVSEGLADES SAMMA DAG. BESTÄLLARE CARL NYBERG. INKÖPSPRIS 29.500KR HEMMAHAMN GRÄDDÖ"12/6 Seglatsen hem gick också bra kanske lite väl mycket spegelblankt. Hade en säl på besök som jag kunde peka ut för Bilbo som var måttligt imponerad till den dök då blev han mycket intresserad. Väl framme vid bryggan kunde Bilbo själv ta sig till framdäck och hoppa iland när jag drog in båten.11/6 Bilbo och jag seglade till Baggviken och gick upp på berget. Övernattade men blev lite orolig för mygg men klarade oss fint från dem, ännu lite folk ute med båtar under veckan.

10/6Bara en provtur med båten inne i fjärden, passerade +4knt :o).

8/6 Jourveckan med SSRS är över och jag och Cecilia tar en första tur med båten till Högholmen. Båt och motor fungerar bra men vinden var bitvis lite klen. Skönt att få testa på båten igen och att vara två.


28/5 Johan och jag åker till Näske och provar att få dit masten vilket vi klarar. Mycket beröm åt oss men med kran till hjälp och på två man så var det inte så svårt.

24/5 Båten äntligen i Näske. Sjösättning gick utan problem och chauffören var lika bra att ha att göra med som han på varvet i Grisslehamn var jobbig.


Bild från sjösättningen i Näske

18/5 På torsdag får jag upp segelbåten ..pepppar peppar... Det har tagit mycket google och telefon för att få tag i någon som kunde åta sig det hela för en vettig penning. Gjorde först ett försök att själv segla upp den men kom inte längre än till Grisslehamn, med hjälp av SSRS. Där måste båten lyftas för att fixa rodret och jag bestämde mig för att då kunde den lika gärna få åka släp/flak därifrån upp till Näske.

1/5 Efter pratat med ansvariga för Östra hamnen och betalt (olycksrabbaterad) hamnavgift för 10 dagar så lämnar jag båten i Grisslehamn och försöker fixa skjuts upp till Örnsköldsvik på flak eller trailer.

30/4 Minusgrader och snö på seglet när jag vaknade. Tog kontakt med varvet i västra hamnen för att få hjälp och han skulle komma förbi och titta. Han kom inte och jag gick däremot dit och pratade och han skulle komma. Frun ringde och berättade att hon satt in en extra tusenlapp på mitt konto så att jag skulle kunna sov på B&B eller hotell. Hittade ett B&B, Pensionat Solgården där både jag och Bilbo var och kände oss välkomna.

29/4 Minus grader under natten. Försökte fixa rodret. Gick in till Älmsta och handlade bult men kunde inte få fast rodret då nedre fästet sitter ”under” båten. Dagen avslutades med ett samtal med Räfsnäs räddningsstation vid Gräddö som kom med sin Rescue Stenhammar 19,4m med skoter i aktern. De bogserade mig till Grisslehamn och lämnade mig vid bryggan i Östra kajen.

Bilder från Grisslehamn "Rescue Stenhammar" och morgonfrost


28/4 Lämnar värmen i stugan och fortsätter norrut mot Grisslehamn. Kommer till Mälbyhamn där jag bestämmer mig för att reva segel och andas ut. Tyvärr var det en bro över inloppet till hamnen varvid jag försökte lägga mig bakom piren och slog loss rodret. Fick hjälp med att få fast båten men plurrade och kylde ner mig ordentligt under räddningsaktionen :(

27/4 Minusgrader under natten och ingen värme i båten, tur att både jag och Bilbo har sovsäckar. Fortsätter färden till Gräddö-Asken vinden bättre.

26/4 Båten hämtas och jag börjar segla norrut från Marumsfjärden Ljusterö. Övernattning på Stor-Asken 59°38.046'N 18°50.222'E. Motorn fungerade bra, vinden sämre.

31/3-2020 Köpet avklarat det blev en J17. En sex meters segelbåt för dagsutflykter som är baserad på de gamla Långedragsjullarna (som var baserad på Bohusjullen se mer fakta på sailguide båten ligger på Ljusterö med beräknad sjösättning 13/4